Friday, January 22, 2010

Οι ανησυχίες για κινεζικά επιτόκια, τράπεζες, "κατακλύζουν" την Ασία

Οι ανησυχίες για κινεζικά επιτόκια, τράπεζες, "κατακλύζουν" την Ασία


Οι ανησυχίες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Κίνας, μετά τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν χθες αλλά και η αναστάτωση που προκάλεσαν οι εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama για την αναμόρφωση του τραπεζικού κλάδου, φαίνεται πως διαμορφώνουν σήμερα το κλίμα στην Ασία υποχρεώνοντας πολλούς βασικούς δείκτες σε απώλειες άνω του 2%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για πάγια υψηλότερων αποδόσεων υποχώρησε στον απόηχο της σημαντικής ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο που έγειρε ανησυχίες για αύξηση του κόστους δανεισμού, τώρα που το κράτος ηγείται της εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση. Παράλληλα, το σχέδιο για τις τράπεζες που ανακοίνωσε ο Ομπάμα κλόνισε τον κλάδο, καθώς θα απαγορεύει σε εμπορικές τράπεζες και ιδρύματα που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες να κατέχουν την ίδια στιγμή ή να επενδύουν σε hedge funds και εταιρείες private equity, ενώ θα περιορίζει τις συναλλαγές σε τίτλους που πραγματοποιούν για δικό τους λογαριασμό.

Ειδικότερα, στα ταμπλό, ο MCSI Asia Pacific, κινήθηκε πτωτικά κατά 1,7%, διαμορφούμενος στις 121,69 μονάδες, ενώ οδεύει προς το μεγαλύτερο αρνητικό σερί σε διάστημα έξι μηνών.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 10.590,55 μονάδες, με πτώση 2,56%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί σε ποσοστό 2,02%.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας, με τον Shanghai Composite στο -0,86% και τον Shenzhen Composite στο -2,71. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει πτώση 1,16%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνει απώλειες 2,19%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κινείται πτωτικά σε ποσοστό 2,47%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 1,59%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 υποχώρησε 1,08%.

Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times σημειώνει πτώση 1,23%, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex υποχωρεί κατά 0,87%.

Έντονες πιέσεις στη Wall Street μετά το σχέδιο Ομπάμα για τις τράπεζες

Μεγάλες απώλειες γνώρισαν στις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο κλίμα ρευστότητας και ανησυχίας που ακολούθησε τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την αναμόρφωση του τραπεζικού κλάδου.

Σε αρνητικό πρωταγωνιστή αναδείχθηκε ο κλάδος των τραπεζών στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο Μπάρακ Ομπάμα θα απαγορεύει σε εμπορικές τράπεζες και ιδρύματα που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες να κατέχουν την ίδια στιγμή ή να επενδύουν σε hedge funds και εταιρείες private equity, ενώ θα περιορίζει τις συναλλαγές σε τίτλους που πραγματοποιούν για δικό τους λογαριασμό. Ταυτόχρονα έχει στόχο να περιορίσει το μέγεθος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να μην αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ευρύτερη οικονομία, αναθεωρώντας το υφιστάμενο όριο του 10% στο μερίδιο των ασφαλισμένων καταθέσεων.

Τα απογοητευτικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας καθώς και τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία του μεταποιητικού δείκτη Philly Fed επέτειναν το αρνητικό κλίμα, επισκιάζοντας τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την εταιρική κερδοφορία από τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου εταιρειών όπως οι Goldman Sachs, Xerox, Starbucks και EBay.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 213,27 μονάδες (-2,01%) κλείνοντας στις 10.389,88 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 25,55 μονάδων (-1,12%) και έκλεισε στις 2.265,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 21,56 μονάδων (-1,89%) κλείνοντας στις 1.116,48 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 2 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η μετοχή των McDonalds κλείνοντας στα 63,20 με άνοδο 0,19 δολ. ή σε ποσοστό 0,30% και ακολούθησε η Travelers Companies Inc με κέρδη 0,04% και κλείσιμο στα 48,95 δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η JP Morgan Chase (-6,59%), η Alcoa Inc (-6,43%) και η Bank of America Corporation (-6,19%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,24 δολ. ή σε ποσοστό 5,16% και έκλεισε στα 4,41 δολ. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,01 δολ. που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 0,14% και έκλεισε στα 7,22 δολ.

Ανησυχία από τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας

Αρνητικά τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να σημειώνουν απροσδόκητη άνοδο για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου.

Ο νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 36.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 482.000 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση της τάξης των 4 χιλ. στις 440 χιλ.

Πτώση σημείωσε το Ιανουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Philly Fed υποχώρησε στις 15,2 μονάδες από 22,5 μονάδες το Δεκέμβριο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση στις 18 μονάδες.

Τέλος, ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο δείκτης leading indicators στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,1% τον περασμένο μήνα, έπειτα από άνοδο 1% το Νοέμβριο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με το Conference Board. Αρχικά το Νοέμβριο, είχε εκτιμηθεί άνοδος 0,9%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν αύξηση 0,7% του δείκτη το Δεκέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η ένατη διαδοχική αύξηση του δείκτη, ο οποίος πλέον βρίσκεται υψηλότερα από τα τελευταία του υψηλά το Μάρτιο του 2006.

Θετικά τα αποτελέσματα

Στα αποτελέσματα της ημέρας, από τον τραπεζικό κλάδο η Goldman Sachs ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 4,95 δισ. δολ. για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η Fifth Third ανακοίνωσε σημαντική συρρίκνωση ζημιών στα 98 εκατ. δολ από 2,14 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

Εκτός του τραπεζικού κλάδου οι Xerox, Starbucks και EBay ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η EBay ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων για το δ΄ τρίμηνο με τα μεγέθη του τριμήνου να περιλαμβάνουν έκτακτα κέρδη από την πώληση της επιχείρησης διαδικτυακής τηλεφωνίας Skype.

Αναλυτικά, για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,36 δισ. δολ. ή 1,02 δολ. ανά μετοχή από 367 εκατ. δολ. ή 29 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Χωρίς να περιλαμβάνονται τα έκτακτα μεγέθη η eBay ανακοίνωσε ότι τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 586 εκατ. δολ. ή 44 cents ανά μετοχή (σε non GAAP βάση). Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 16% και διαμορφώθηκαν στα 2,37 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 40 cents ανά μετοχή με έσοδα 2,29 δισ. δολ.

Αύξηση πωλήσεων και κερδών ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο χρήσης και η Starbucks με την αλυσίδα καφέ να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 241,5 εκατ. δολ. ή 32 cents ανά μετοχή από 64,3 εκατ. δολ. ή 9 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 27 cents ανά μετοχή με πωλήσεις 2,62 δισ. δολ.

Αύξηση σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Xerox στο τέταρτο τρίμηνο χρήσης και ανήλθαν σε 180 εκατ. δολ. ή 20 cents ανά μετοχή. Σε αναπροσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 25 cents ανά μετοχή, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet έκαναν λόγο για αναπροσαρμοσμένα κέρδη της τάξης των 22 cents.

capital.gr

No comments:

Share |