Friday, January 22, 2010

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξάνονται


Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξάνονται


Πάντα λέω γρήγορα πως είχα δίκιο όταν οι προβλέψεις μου βγαίνουν αληθινές και έτσι πρέπει τώρα να παραδεχτώ πως έκανα λάθος. Τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν πόσο λάθος έκανα πέρυσι, όταν έγραψα πως το επεισόδιο της σύλληψης εργαζομένων της Rio Tinto από τις κινεζικές αρχές θα τρόμαζε τους επίδοξους επενδυτές.

Τον περασμένο Ιούλιο, στη μέση επίπονων διαπραγματεύσεων για τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος μεταξύ των κινεζικών επιχειρήσεων και του αγγλο-αυστραλιανού κολοσσού, τέσσερις εργαζόμενοι της Rio συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κλοπή κρατικών μυστικών.

Την εποχή εκείνη, έγραφα στο ιστολόγιο Eye on Asia για τις αποθαρρυντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό για τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα. "Είναι αρκετά δύσκολο ούτως ή άλλως για τις εταιρείες να διαπραγματεύονται συμφωνίες στην Κίνα, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το αν οι εργαζόμενοι τους θα βρεθούν στη φυλακή σε περίπτωση που ορισμένα κυβερνητικά στελέχη της Κίνας αποφασίσουν ότι δεν τους αρέσει η εξέλιξη των συνομιλιών", έγραφα.

Προφανώς, δεν είναι πάρα πολλές οι εταιρείες που ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των συναδέλφων μου από το Bloomberg News, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα συνεχίζουν να ανθούν. Το Δεκέμβριο υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 12,1 δισ. δολ. Οι επενδύσεις για το έτος συνολικά μειώθηκαν κατά 2,6%, σε 90 δισ. δολ. αλλά δεδομένου οτι η οικονομική κρίση χτύπησε τις επενδύσεις στις αρχές του 2009, αυτή είναι μια πολύ ισχυρή απόδοση για την Κίνα.

capital.gr

No comments:

Share |