Friday, January 22, 2010

Η υποθήκη αδύνατη... τα ΜΕΜΟ 539


Η υποθήκη αδύνατη... τα ΜΕΜΟ 539

Αν και οι εμπορικές τράπεζες δεν δέχονται την υποθήκευση κατεχόμενων περιουσιών για σκοπούς δανείων, έχουν δεσμεύσει με 539 ΜΕΜΟ, 1.816 τεμάχια κατεχόμενης γης


Στις 3 Φεβρουαρίου επανέρχεται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων η πρακτική των εμπορικών τραπεζών να δεσμεύουν κατεχόμενες περιουσίες προσφύγων, με επιτακτικό το αίτημα της Βουλής να σταματήσει η τοποθέτηση ΜΕΜΟ, αποτέλεσμα των οποίων είναι να μην μπορούν οι πρόσφυγες να υποθηκεύσουν τις κατεχόμενες περιουσίες τους στην Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα και στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, τους μόνους δηλαδή πιστωτικούς οργανισμούς που αναγνωρίζουν τις κατεχόμενες περιουσίες για σκοπούς δανείων.
Η έκταση του προβλήματος, το οποίο δημιουργεί η πρακτική των εμπορικών τραπεζών, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στην χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων, δεν είναι μικρή, καθώς μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 539 ΜΕΜΟ σε 1.816 τεμάχια γης στα κατεχόμενα. Με την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής για τερματισμό του φαινομένου αυτού. «Θα απαιτήσουμε να σταματήσει η δέσμευση των κατεχόμενων περιουσιών», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Γεωργίου, πριν προτρέψει όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα να συμπεριφέρονται «σωστά και λογικά», δεδομένης της άρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων να δέχονται δάνεια μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Εκτιμήσεις και επιδιορθώσεις
Στην χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων εξετάστηκε ακόμα το θέμα των επιδιορθώσεων σε κατοικίες συνοικισμών. Καθώς οι εκτιμήσεις των δαπανών από το Τμήμα Δημοσίων Έργων βασίζονται σε δεδομένα που απέχουν από τα σημερινά, κατατέθηκε η πρόταση για τερματισμό της εκτίμησης των δαπανών επιδιόρθωσης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Στην ενδεχόμενη ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος για αύξηση του επιδόματος των 10.250 ευρώ, που λαμβάνουν οι πρόσφυγες για τις επιδιορθώσεις, ο τερματισμός των εκτιμήσεων κρίνεται από την Επιτροπή ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες υπέρ των αιτητών.
Με λιγότερες πιθανότητες ικανοποίησης εξετάστηκε, τέλος, στην χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων το αίτημα για παροχή επιδότησης στους πρόσφυγες αγρότες, συνυπολογίζοντας τις κατεχόμενες γαίες τους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το θέμα πρόκειται να επανεξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής με κυρίως αντικείμενο τους όρους δανειοδότησης των προσφύγων αγροτών από τον Φορέα.

politis.com.cy

No comments:

Share |