Friday, January 8, 2010

Ευρώπη: Τριπλασιασμό IPOs το 2010 "βλέπουν" Citi, Deutsche Bank και BofA

Ευρώπη: Τριπλασιασμό IPOs το 2010 "βλέπουν" Citi, Deutsche Bank και BofA


Ο ρυθμός πραγματοποίησης αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) στην Ευρώπη ενδέχεται να υπετριπλασιαστεί αυτό το χρόνο, περιορίζοντας το χάσμα με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς το μεγαλύτερο ράλι της δεκαετίας προσελκύει αγοραστές ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει, όπως εκτιμούν τρεις μεγάλες τράπεζες.

Οι πωλήσεις μετοχών μέσω IPO στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα 28 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν το 2008, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup, της Bank of America Corp και της Deutsche Bank. Το ποσό αυτό είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τα 8,9 δισ. δολάρια που διατέθηκαν το 2009, που ήταν το μικρότερο ποσό από το 2003, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι IPO στην Ευρώπη ανακάμπτουν πιο αργά από τις ΗΠΑ και την Ασία, όπου οι οικονομίες έχουν επιστρέψει στην ανάπτυξη πιο σύντομα.

“Το 2010 θα είναι έτος έντονης δραστηριότητας, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι”, σχολίασε ο Tim Harvey-Samuel, επικεφαλής αγορών κεφαλαίου της Citigroup για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων “θα παρουσιάσουν έντονη δραστηριότητα στην αγορά”, με τις επιχειρήσεις να διαθέτουν προς πώληση θυγατρικές τους και τις κυβερνήσεις να μειώνουν τις συμμετοχές τους στις εταιρείες, πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες άντλησαν περισσότερα κεφάλαια από IPO σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αμερικανικές και ασιατικές στην τριετία έως το 2007, απέτυχαν να ακολουθήσουν τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης τον περασμένο χρόνο.

“Δεν είναι λογικό η αγορά να εναντιώνεται στις IPO, ωστόσο οι επενδυτές εξετάζουν προσεχτικά τα deals”, τόνισε ο Graig Coben, γενικός διευθυντής της Merryll Lynch στο Λονδίνο. “Το φίλτρο ποιοτικής ανάλυσης είναι αρκετά ισχυρό”, συμπλήρωσε.

capital.gr

No comments:

Share |