Friday, January 8, 2010

Μελέτη προτείνει συνένωση ΚΑ – Eurocypria



Μελέτη προτείνει συνένωση ΚΑ – Eurocypria


Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει δύο κρατικές αεροπορικές εταιρείες και επομένως, επιβάλλεται το κλείσιμο της Eurocypria και η συνένωση των δύο εταιρειών για να μην υπάρχει αρνητικός ανταγωνισμός με τις ΚΑ, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΚΑ, επικαλούμενες μελέτη του οίκου εμπειρογνωμόνων Rigas Doganis & Accosiates.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στη Λευκωσία από τους καθηγητές αερομεταφορών κ.κ. Ρήγα Δογάνη και Άντι Χοφτον καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη δύο κρατικών αερογραμμών δεν προσφέρει εγγύηση για περισσότερους τουρίστες στην Κύπρο. Επισημαίνει επίσης πως η Eurocypria ως μια charter εταιρεία με βάση της την Κύπρο που είναι χώρα προορισμού για τον τουρισμό, δεν φαίνεται να έχει βιώσιμο μέλλον μακροπρόθεσμα.

Το μέλλον της Eurocypria, αναφέρει ανακοινωθέν των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΚΑ, δεν είναι βιώσιμο καθώς μεταξύ άλλων οι αγορές που στοχεύει η εταιρεία θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις από άλλες αερογραμμές με χαμηλό κόστος, ιδίως αυτές στην Ανατολική Ευρώπη. Ακόμη, η στροφή των ταξιδιωτών σε διακοπές που καθορίζουν οι ίδιοι το πακέτο έχουν πλήξει τις charter αγορές για πτήσεις κοντινών αποστάσεων. Ακόμη, επισημαίνεται ότι σημαντικός αριθμός αερογραμμών έχει καταρρεύσει και οι περισσότερες ήταν charter εταιρείες.

Αναφέρεται ακόμη ότι εάν η Eurocypria συνεχίσει να λειτουργεί, ο ανταγωνισμός με τις ΚΑ για ανεξάρτητους πελάτες θα εντατικοποιηθεί με αρνητικά αποτελέσματα και για τις δύο.

Για τις ΚΑ, αναφέρεται ο ανταγωνισμός από αερογραμμές χαμηλού κόστους ενώ για το θέμα της συνένωσης σημειώνεται: «Αν ενώνονταν οι δύο στόλοι και παρέμειναν δύο τύποι αεροσκαφών θα υπήρχαν και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη. Σε τέτοια περίπτωση θα ανταλλάζονταν τα Boeing, έχοντας υπόψη ότι τα αεροσκάφη της Eurocupria είναι εκμισθωμένα και τα συμβόλαια λήγουν σύντομα».

Η μελέτη έχει τον τίτλο, «Οι προοπτικές για τους κρατικούς αερομεταφορείς στην Κύπρο» και έγινε μετά από πρωτοβουλία των πέντε συντεχνιών των ΚΑ ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΠΑΣΥΠΙ, ΑΣΥΣΕΚΑ και ΣΥΠΚΚΑ.

Εκ μέρους των πέντε συντεχνιών, ο πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ Ανδρέας Πιερίδης ανέφερε ότι αναμένουν από την κυβέρνηση ότι άμεσα θα λάβει τις ορθολογιστικές αποφάσεις που θα δημιουργούν μέλλον και προοπτική στις αερομεταφορές της Κύπρου, θα εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τον ντόπιο και ξένο ταξιδιώτη και θα δημιουργούν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |