Friday, December 4, 2009

Έχασε 48 δολάρια ο χρυσός- Κερδίζει 1% το δολάριο



Έχασε 48 δολάρια ο χρυσός- Κερδίζει 1% το δολάριο

Βουτιά κατέγραψε σήμερα ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, «χάνοντας» το επίπεδο των 1.200 δολ. η τιμή του χρυσού, καθώς το δολάριο ενισχύεται λόγω της απρόσμενης πτώσης της ανεργίας στις ΗΠΑ. Η σημερινή πτώση, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την αντίστροφη πορεία του χρυσού και του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές συσχετίζουν τις εν λόγω κινήσεις τους άμεσα με τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 4% ή 48,60 δολ. στα 1.168,80 η ουγγιά, ''χάνοντας'' έτσι τα κέρδη που σημείωνε από την αρχή της εβδομάδας, κλείνοντας την τελικά με απώλειες 0,5%.

Παράλληλα, ανακάμπτει σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς η υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ αναθέρμανε το ενδιαφέρον των επενδυτών για αμερικανικά ομόλογα και μετοχές. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαίνονταν στα 1,4969 δολάρια από το επίπεδο των 1,5053 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,5068 δολάρια.

Η ανεργία στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο υποχώρησε σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο 10% ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητη στο 10,2%. Ενθαρρυντικές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Timothy Geithner ο οποίος υποστήριξε ότι η οικονομία έχει αρχίσει να επουλώνει τα τραύματα της.

Ας σημειωθεί ότι και πριν τα στοιχεία για την ανεργία, οι τιμές του χρυσού υποχωρούσαν λόγω ρευστοποιήσεων κερδών του χθεσινού ιστορικού υψηλού των 1.226,40 η ουγγιά.

reporter.gr

No comments:

Share |