Friday, December 4, 2009

Εκτός της δημοπρασίας της 15ης Δεκεμβρίου της ΕΚΤ οι τράπεζες


Εκτός της δημοπρασίας της 15ης Δεκεμβρίου της ΕΚΤ οι τράπεζες

Στα επιτελεία των τραπεζών, προφανώς όχι όλων ακόμη αμφιταλαντεύονται αν θα πρέπει να συμμετάσχουν στην τελευταία δημοπρασία της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας ή να μην συμμετάσχουν τελικά. Ορισμένες τράπεζες όπως Eurobank έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, δεν θα συμμετάσχουν - σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και η Εθνική και η Alpha bank. Oμως άλλες τράπεζες διατυπώνουν ένα προβληματισμό o οποίος χαρακτηρίζεται ρεαλιστικός. Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν 40 δισ. ευρώ και τα αποπληρώνουν σταδιακά με στόχο να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ κατά 50% προσεχώς. Το τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή ρευστότητα αλλά το δίλημμα είναι να χαθεί η τελευταία ευκαιρία των τραπεζών να λάβουν ρευστότητα για διάστημα ενός έτους και με επιτόκιο 1%; Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο των αποθεμάτων ρευστότητας με χαμηλό κόστος ωστόσο μετά τις επιστολές της ΕΚΤ και της ΤτΕ προς τις ελληνικές τράπεζες άλλαξαν τα δεδομένα.

Οι ελληνικές τράπεζες από την μια πλευρά βάζοντας το αμιγώς επιχειρηματικό τους συμφέρον πρέπει να συμμετάσχουν στην δημοπρασία για παροχή ρευστότητας καθώς θα είναι η τελευταία δημοπρασία για ένα έτος.

Από την άλλη πλευρά κατανοούν ότι μετά την καταστρατήγηση του μέτρου και τα θέματα που ανέκυψαν με την ΕΚΤ και την ΤτΕ, όποια τράπεζα συμμετάσχει στην δημοπρασία προφανώς και θα στοχοποιηθεί από την αγορά.

Την ίδια στιγμή πλέον καμιά ελληνική τράπεζα τουλάχιστον από τις μεγάλες δεν μπορεί να συμμετάσχει στην διαδικασία αν πριν δεν ενημερώσει την ΤτΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες άλλη τακτική ήθελαν να ακολουθήσουν (να συμμετάσχουν) και άλλη θα επιλέξουν (μη συμμετοχή).

Η περίοδος της πλεονάζουσας ρευστότητας με χαμηλό κόστος τελείωσε και πλέον απομένουν οι δημοπρασίες για διαστήματα έως ενός μήνα.

reporter.gr

No comments:

Share |