Saturday, October 24, 2009

Πτώση 40% στις μεταχρονολογημένες επιταγές


Πτώση 40% στις μεταχρονολογημένες επιταγές


Μείωση των μεταχρονολογημένων επιταγών και περιορισμό της διάρκειας πίστωσης που αφορούν, διαπιστώνουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς το τελευταίο διάστημα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ένα μεγάλο κομμάτι των μεταχρονολογημένων επιταγών έχει φύγει από την αγορά, με αποτέλεσμα η αγορά να λειτουργεί με 30% - 40% λιγότερες μεταχρονολογημένες επιταγές σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Έτσι, αν μία μικρομεσαία επιχείρηση διακινούσε παλαιότερα μεταχρονολογημένες επιταγές ύψους 50.000 ευρώ, σήμερα το ποσό αυτό έχει υποχωρήσει στις 30.000 ευρώ.

Παράλληλα, έχει μειωθεί κατακόρυφα και η διάρκεια της πίστωσης που αφορούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές, με αποτέλεσμα ενώ πέρυσι τέτοια εποχή διακινούνταν επιταγές με μεταχρονολόγηση έως και ενός έτους, σήμερα η διάρκεια αυτή να έχει περιοριστεί στις 10 – 20 ημέρες, το πολύ ένα μήνα.

Η ελληνική πατέντα των μεταχρονολογημένων επιταγών, τις οποίες εξέθρεψαν από κοινού επιχειρήσεις και τράπεζες, εξελίχθηκε σε ωρολογιακή βόμβα εν μέσω της διεθνούς κρίσης. Η κρίση ανέδειξε τις μεταχρονολογημένες επιταγές στην κυριότερη αιτία διόγκωσης του προβλήματος των ακάλυπτων επιταγών. Σημειώνεται ότι στο τέλος Αυγούστου 2009 (στοιχεία ΤτΕ), ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 22,9 χιλιάδες τεμάχια, συνολικής αξίας 209,9 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά εμφανίζουν τον Ιούλιο και Αύγουστο 2009 ενδείξεις αντιστροφής της έντονα ανοδικής τάσης που παρατηρήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου 2008 – Ιουνίου 2009, ωστόσο διατηρούνται σε επίπεδο περίπου τριπλάσιο του μέσου όρου της περιόδου που προηγήθηκε της κρίσης. Σημειώνεται δε ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2001 και Αυγούστου 2009, δηλαδή σχεδόν σε μία περίοδο δεκαετίας, ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών έχει τριπλασιαστεί και η συνολική αξία τους έχει τετραπλασιαστεί.

Στην παρούσα φάση, τραπεζίτες και επιχειρηματίες κάνουν λόγο, σαφώς όχι για την εξαφάνιση της μεταχρονολογημένης επιταγής από την αγορά, αλλά για την αναζήτηση μιας θεμιτής ισορροπίας.

Tο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών τίθεται και στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (χθες η υπουργός Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις 5 νομοσχεδίων που αφορούν στην προστασία των καταναλωτών – δανειοληπτών και στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων) που θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Μεταξύ άλλων θα αυξηθεί ο χρόνος αναγγελίας στον Τειρεσία για υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μια δυσκολία ενώ θα προβλέπεται διαγραφή εφόσον πληρώνεται η επιταγή και θα προσδιοριστούν μίνιμουμ κριτήρια για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι είχαν ζητήσει το καλοκαίρι από τον πρώην πρωθυπουργό όριο δύο μηνών για εξόφληση των επιταγών σε ορίζοντα τριετίας, στα πρότυπα μεθόδων άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Τότε, η εταιρεία Μarc είχε εκπονήσει έρευνα για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία έδειχνε ότι στο 55,5% των επιχειρήσεων η μεταχρονολόγηση των επιταγών κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες, ενώ για το 30% των επιχειρήσεων η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 6 μήνες και άνω.

capital.gr

No comments:

Share |