Saturday, October 24, 2009

Κίνδυνοι σοκ στις πιστωτικές αγορές


Κίνδυνοι σοκ στις πιστωτικές αγορές


Μπορεί οι αισιόδοξοι αναλυτές να βλέπουν ομαλοποίηση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές και ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά του real estate, οι πιο επιφυλακτικοί όμως προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων μεγάλων σοκ, επικαλούμενοι μία σειρά από ανησυχητικά μηνύματα.

Τον περασμένο μήνα, όταν ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) έβαλε λουκέτο στην περιφερειακή τράπεζα Corus Βank με έδρα το Σικάγο, ίσως να αποκάλυπτε ποιό είναι το στοιχείο, που θα πυροδοτήσει τους νέους κλυδωνισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: οι στάσεις πληρωμών σε δάνεια επαγγελματικής στέγης.

Η Corus ήταν μία μόνο από τις πολλές τράπεζες στις ΗΠΑ, που βαρύνονται με τεράστιο όγκο επισφαλών δανείων για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης. Η αναχρηματοδότηση δανείων συνολικού ύψους περίπου 2 τρισ. δολαρίων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, από τη στιγμή που οι τιμές των ακινήτων επαγγελματικής χρήσης έχουν διολισθήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Κανείς δεν θέλει να επεκτείνει την πίστωση στους δανειολήπτες καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ακίνητο να αξίζει πολύ λιγότερο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μία κατάσταση, που θυμίζει αρκετά την κρίση των στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου, γνωστών ως subrpime.

Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα στάσεων πληρωμών και κατασχέσεων, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να πυροδοτήσει ισχυρότατους κλυδωνισμούς ή κατάρρευση της αγοράς δομημένων ομολόγων εξασφαλισμένων με δάνεια για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης. Πόσο κοντινός είναι όμως είναι τέτοιος κίνδυνος;

Αναλυτές του CNNMoney επισημαίνουν ότι υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία, που πρέπει να παρακολουθούμε στενά το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαπιστώσουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η αγορά.

Το πρώτο είναι η δραστηριότητα επιχειρήσεων, όπως οι LNR Property, CW Capital και Centerline, που ειδικεύονται στο χειρισμό προβληματικών δανείων. Aναλαμβάνουν δηλαδή να βρουν κάποιον τρόπον αναχρηματοδότησης, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Trepp από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους η αξία των δανείων για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης, που χειρίζονται τέτοιου είδους εταιρείες, διπλασιάστηκε στα 50 δισ. δολάρια.

Εάν το μέγεθος αυτό συνεχίσει να αυξάνεται, θα σημαίνει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η πορεία των περιφερειακών τραπεζών. Πιστωτικοί οργανισμοί όπως οι Fidelity Southern και United Community Banks, οι οποίοι φέρεται να έχουν μεγάλη έκθεση στον τομέα του real estate, θα δώσουν μία εικόνα των πιέσεων, που δέχονται με τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

naftemporiki

No comments:

Share |