Tuesday, September 29, 2009

Wall: Δυναμικό ξεκίνημα στην εβδομάδα


Wall: Δυναμικό ξεκίνημα στην εβδομάδα


Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και λίγες ημέρες πριν το τέλος του τριμήνου, η αμερικανική αγορά ανακάμπτει και με στήριγμα τα επιχειρηματικά deals, συνολικής αξίας 13 δισ. δολαρίων διαγράφει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας και ολοκληρώνει τις συναλλαγές της Δευτέρας με άνοδο περίπου 1,6%. Αξιοσημείωτο είναι όμως πως σε επίπεδο τριμήνου, το αμερικανικό χρηματιστήριο οδεύει προς άλλη μία διψήφια ανάπτυξη, καθώς όλα δείχνουν πως πρόκειται για το καλύτερο τρίμηνο των Dow και S&P 500 από το 1998. Παράλληλα, θέτει υποψηφιότητα για να κλείσει τον έβδομο διαδοχικό μήνα κερδών, με τους τρεις δείκτες να σημειώνουν άνοδο 3%-6% από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δείκτες – Στατιστικά

Αναλυτικά στους δείκτες, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 124,17 μονάδες (+1,28%) κλείνοντας στις 9.789,36 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 39,82 μονάδων (+1,90%) και έκλεισε στις 2.130,74 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 18,60 μονάδων (+1,78%) κλείνοντας στις 1.062,98 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 28 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Cisco Systems κλείνοντας στα 23,61 δολάρια με άνοδο 0,99 δολλάρια ή σε ποσοστό 4,38%. Ακολούθησαν η American Express με κέρδη 4,05% και κλείσιμο στα 34,41 δολάρια και η Bank of America, η οποία έκλεισε στα 17,22 δολάρια με άνοδο 3,73%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στις σημαντικότερες επιχειρηματικές συμφωνίες της ημέρας, η Xerox Corp. ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Affiliated Computer Services έναντι 6,4 δισ. δολ. ή 63,11 δολ. ανά μετοχή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της ACS θα λάβουν 18,60 δολ. ανά μετοχή καθώς και 4,935 μετοχές της Xerox για κάθε μία μετοχή της ACS που κατέχουν. Επιπλέον, η Xerox θα αναλάβει δανειακές υποχρεώσεις της ACS ύψους 2 δισ. δολ. και θα προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων προνομιούχων μετοχών ύψους 300 εκατ. δολ. στους κατόχους μετοχών κατηγορίας Β της ACS. Η μετοχή της Xerox ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 14,45% ενώ της Affiliated έκλεισε στο +13,99%.

Ξεχωριστά, στην εξαγορά της θυγατρικής φαρμακευτικής μονάδας της Solvay έναντι 5,2 δισ. ευρώ προχώρησε η Abbott Laboratories, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Το πακέτο της συναλλαγής περιλαμβάνει 4,5 δισ. ευρώ σε μετρητά και πρόσθετες πιθανές καταβολές ύψους 300 εκατ. ευρώ αν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μεταξύ 2011 και 2013. Επίσης συμπεριλαμβάνει την ανάληψη συγκεκριμένων υποχρεώσεων από την Abbott, τις οποίες η Solvay αποτιμά περί τα 400 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για την τρίτη σημαντική συμφωνία αυτό το μήνα για την Abbott και την πέμπτη εντός του έτους, με την οποία σκοπεύει να τονώσει τις βασικές δραστηριότητες της. Με την εν λόγω συμφωνία η Abbott κερδίζει πρόσβαση στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των εμβολίων. Η μετοχή της Abbott σημείωσε άνοδο 2,6%.

Παράλληλα, στην αγορά του 18% της ολλανδικής Crucell NV έναντι 301,8 εκατ. ευρώ (441 εκατ. δολ.) συμφώνησε να προχωρήσει η Johnson&Johnson, στο πλαίσιο του σχεδίου για την από κοινού ανάπτυξη εμβολίων για τη γρίπη και θεραπειών έναντι άλλων ασθενειών, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι εταιρείες θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στα λεγόμενα αντισώματα mAb για θεραπεία και πρόληψη της κοινής γρίπης.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές ειδήσεις, μήνυση κατά της Morgan Stanley υπέβαλε η Citigroup Inc. υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τους όρους συμφωνίας σε συμβόλαιο ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (credit-default swap) και υποχρεούται να της καταβάλει πάνω από 245 εκατ. δολ.

Στη μήνυση -υποβλήθηκε σε Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν- η Citigroup υποστηρίζει ότι η Morgan Stanley & Co. International απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σχετικά με συμφωνία αντιστάθμισης κινδύνου το 2006.

Η συμφωνία είχε στόχο τη προστασία της Citibank έναντι απωλειών σε ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 366 εκατ. δολ. που σύναψε η Citibank έναντι προϊόντων διασφαλισμένων με πιστωτικές υποχρεώσεις (CDOs).

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,16 δολάρια ή σε ποσοστό +2,32% και έκλεισε στα 7,06 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,19 δολάρια, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 2,31% και έκλεισε στα 8,43 δολάρια.


capital.gr

No comments:

Share |