Tuesday, September 29, 2009

EBRD: Προς αύξηση κεφαλαίου κατά 10 δισ. ευρώ

EBRD: Προς αύξηση κεφαλαίου κατά 10 δισ. ευρώ


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα ζητήσει από τα κράτη μέλη της για επιπλέον 10 δισ. ευρώ προκειμένου να αμβλύνει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με επιστολή που βρίσκεται στην κατοχή του Dow Jones Newswires.

Η κίνηση αυτή, που ακολουθεί τις εκκλήσεις της ομάδας των G20 προς τους διεθνείς οργανισμούς να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητες τους για να καταπολεμήσουν την κρίση, θα οδηγήσει σε αύξηση των κεφαλαίων της EBRD -η οποία ελέγχεται από 61 κυβερνήσεις- κατά 50% στη κατεύθυνση της επέκτασης του δανεισμού και να αντιμετωπίσει την συρρίκνωση των ξένων επενδύσεων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Σε επιστολή προς τους μετόχους της τράπεζας, ο Thomas Mirow, πρόεδρος της EBRD, επισημαίνει ότι η ανεργία, τα επισφαλή δάνεια και οι πτωχεύσεις σημειώνουν άνοδο στη περιοχή, ενώ προσθέτει ότι "θα ήταν πρώιμο να θεωρήσουμε ότι έχει ξεκινήσει μία γενική ανάκαμψη".

"Στο πλαίσιο της ανάγκης για υποστήριξη στη περιοχή και της ικανότητας μας να παραδώσουμε... θα ήθελα να σας ζητήσω να εξετάσετε το ενδεχόμενο αύξησης του κεφαλαίου της τράπεζας", επισημαίνει ο Mirow. Προσθέτει ότι οι πρόσθετοι πόροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την τράπεζα να διευρύνει τις πρωτοβουλίες της για την καταπολέμηση της κρίσης και να χρηματοδοτήσει νέα επενδυτικά σχέδια.

Από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, η κάποτε ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής γνωρίζουν μεγάλες πιέσεις από την κατάρρευση της ζήτησης και τη συρρίκνωση των ξένων επενδύσεων. Πολλά κράτη έχουν στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για έκτακτη οικονομική βοήθεια.

capital.gr

No comments:

Share |