Sunday, September 6, 2009

Διεθνής οικονομία: Θετικές προβλέψεις από ΔΝΤ και ΕΚΤ

Διεθνής οικονομία: Θετικές προβλέψεις από ΔΝΤ και ΕΚΤ

Οι στρατηγικές εξόδου από τα μέτρα στήριξης των οικονομιών θα πρέπει μεν να διαμορφωθούν τώρα, όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εφαρμοστούν καθώς θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη, διαμήνυσαν χθες διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ το οποίο αναθεώρησε ανοδικά τις οικονομικές προβλέψεις του.


Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για πραγματικό κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιες χώρες τερματίσουν πρώιμα τα έκτακτα νομισματικά και δημοσιονομικά τους μέτρα.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε από το Βερολίνο ότι η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από τη βαθιά ύφεση με τους κινδύνους να έχουν περιοριστεί, καθώς ορισμένες οικονομίες, όπως Γερμανία και Γαλλία, έχουν ήδη επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και οι αναδυόμενες οικονομίες ανακάμπτουν πολύ πιο δυναμικά.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι τα προβλήματα στο χρηματοοικονομικό τομέα θα μπορούσαν να παραμείνουν ή ακόμη και να ενταθούν, ειδικά εάν οι προσπάθειες για την εξυγίανση των τραπεζών δεν ολοκληρωθούν με δεδομένο το «εύθραυστο» της ανάκαμψης.

Ωστόσο, προσέθεσε, έφθασε η ώρα για τους διαμορφωτές πολιτικής να χαράξουν τις στρατηγικές εξόδου. Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης ανοδικά τις προβλέψεις του, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί 1,3% εφέτος συγκριτικά με το 1,4% ενωρίτερα, προτού αναπτυχθεί 2,9% το 2010 συγκριτικά με το 2,5% που ανέμενε τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή, διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ κατέστησαν σαφές ότι η κεντρική τράπεζα έχει στρατηγική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα, είναι έτοιμη να τη θέσει σε εφαρμογή όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή και θα λάβει μέτρα ευθύς αμέσως η μεγαλύτερη ανάπτυξη πυροδοτήσει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, από συνέδριο στη Φραγκφούρτη, επανέλαβε ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση δεν τελείωσε, ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τα μέτρα στήριξης και ότι δεν είναι απαραίτητο να αυξήσει τα επιτόκια αμέσως όταν θα αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα, σχόλια που υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

naftemporiki

No comments:

Share |