Sunday, September 6, 2009

Merrill Lynch: Αναθεώρηση εκτιμήσεων για τις τράπεζες

Merrill Lynch: Αναθεώρηση εκτιμήσεων για τις τράπεζες

Στην προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα μελλοντικά κέρδη των Εθνική και Eurobank [EFGr.AT] , προχώρησε χθες η Merrill Lynch ορμώμενη από τα καλύτερα έναντι των αναμενομένων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι δύο τραπεζικοί όμιλοι για το α' εξάμηνο.

Ο οίκος σημειώνει και στις δύο εκθέσεις που αφορούν στις εν λόγω τράπεζες, ότι προτιμητέα μετοχή θεωρείται αυτή της Εθνικής, η οποία είναι και καλύτερα θωρακισμένη τράπεζα απέναντι στα ενδεχόμενα επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού της.

Η Eθνική

Ειδικότερα η Merrill Lynch τοποθετεί την τιμή στόχο για την Εθνική στα 26 ευρώ έναντι 25 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της, ενώ παράλληλα διατηρεί την σύσταση «αγορά».

Ο οίκος σημειώνει ότι τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, λόγω των εσόδων από τη συναλλακτική δραστηριότητα ενώ τα οργανικά έσοδα ήταν αντίστοιχα των προσδοκιών της.

Βάσει αυτών των μεγεθών ο οίκος αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη του 2009-11 κατά 8-14%. Συγκεκριμένα ο οίκος εκτιμά κέρδη για το 2009 1,14 δισ. ευρώ, το 2010 1,08 δισ. ευρώ και το 2011 1,46 δισ. ευρώ.

Η επενδυτική επιλογή για την τράπεζα αφορά στην ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, την ισχυρή ρευστότητα, καθώς συνεχίζει να αυξάνει την καταθετική της βάση και να διατηρεί την αναλογία δανείων προς καταθέσεις κάτω από το 100%, καθώς και στην πάνω από το μέσο όρο κερδοφορία.

Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] είναι καλά προστατευμένη στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, καθώς και το ενδεχόμενο για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν λόγο για την ικανότητα της Εθνικής να αντισταθμίσει ακόμη και το διπλασιασμό των προβλέψεων το 2010 χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η λογιστική της αξία.

Η Eurobank

Όσον αφορά στη μετοχή της Eurobank, ο οίκος αναβαθμίζει στα 9,5 ευρώ από 8 ευρώ, την τιμή στόχο, ενώ διατηρεί τη σύσταση underperform, κάνοντας λόγο για ενθαρρυντικές τάσεις στο β΄ τρίμηνο, που αφορούν στη διεύρυνση του περιθωρίου των κερδών από επιτόκια, το ελεγχόμενο κόστος και την κεφαλαιακή ενδυνάμωση.

Ως αποτελέσματα των παραπάνω, η Merrill Lynch αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη κατά 20-27% (κυρίως εξαιτίας των καλύτερων καθαρών εσόδων από τόκους). Ειδικότερα τα κέρδη για τη φετινή χρήση προβλέπονται στα 279 εκατ. ευρώ, το 2010 στα 297 εκατ. ευρώ και το 2011 στα 553 εκατ. ευρώ.

Το βασικό ρίσκο για την Eurobank, αποτελεί σύμφωνα με τον οίκο, η ποιότητα του ενεργητικού, καθώς αν και διαπιστώνεται από τους δείκτες η επιβράδυνση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το τρίτο τρίμηνο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη διατήρηση αυτού του ρυθμού για το σύνολο του έτους.


naftemporiki

No comments:

Share |