Saturday, August 8, 2009

ETFs: Βάζουν «πλώρη» για το ένα τρισ. δολάρια

ETFs: Βάζουν «πλώρη» για το ένα τρισ. δολάρια



Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε Exchange Traded Funds (ETFs) έφθασαν στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 862 δισ. δολαρίων, ακολουθώντας την βελτίωση των συνθηκών στις μετοχικές αγορές αλλά και λόγω της υψηλής ζήτησης επενδύσεων με «παθητική αντίσταση», σύμφωνα με στοιχεία της Barclays Global Investors (BGI).

Η αξία των ETFs σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησε από το υψηλό των 805 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2008 σε 711 δισ. δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς η ύφεση έπληξε μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και αγορές εμπορευμάτων.

Όμως και υπό το φως της επιστροφής της εμπιστοσύνης στις αγορές, οι επενδυτές επέστρεψαν και μάλιστα μαζικά στα ETFs. Σημειώνεται ότι τα ETFs είναι open-ended index funds, τα οποία διαπραγματεύονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με αυτόν των μετοχών.

Οι εισροές νέων κεφαλαίων αντιστοιχούν στο 50% της ενίσχυσης των ETFs, ενώ το υπόλοιπο 50% «καλύπτει» η ενίσχυση στις τιμές των εμπορευμάτων στα οποία στηρίζονται.

Η κ. Deborah Fuhr, επικεφαλής της μονάδας ερευνών για ETFs της BGI, υποστηρίζει ότι «η συνολική αξία των ETFs φέτος μπορεί αν φθάσει στο 1 τρισ. δολάρια», ενώ απέδωσε αυτήν την εκτίμηση στο γεγονός ότι οι επενδυτές επιθυμούν να τοποθετούν κεφάλαια σε προϊόντα που διαθέτουν δυνατότητα ρευστοποίησης.


Τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη, τις δύο μεγαλύτερες αγορές ETFs, η αξία έφθασε σε ιστορικά υψηλά στα τέλη Ιουλίου, διαμορφούμενη στα 582 και 183 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Την ταχύτερη, όμως, ενίσχυση καταγράφουν οι αγορές ETFs σε Βραζιλία, Κίνα, Ν. Κορέα και Ταϊβάν. Σύμφωνα με την BGI αυτή τη στιγμή υπάρχουν 257 ETFs στις αναδυόμενες αγορές, με συνολικά κεφάλαια που φθάνουν στα 130 δισ. δολάρια, ενώ τον Ιανουάριο η αξία τους ήταν 71 δισ. δολάρια.

Από την αρχή του έτους τα ETFs έχουν ενισχυθεί 21,2%, ξεπερνώντας τον MSCI World ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο 13,5% σε όρους δολαρίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1993 που δημιουργήθηκαν τα ETFs έχουν «διαχυθεί» σε μία μεγάλη σειρά επενδύσεων που περιλαμβάνει σταθερό εισόδημα, εμπορεύματα, νομίσματα, hedge funds και private equity.

Πάντως στις ΗΠΑ τα ETFs τίθεται υπό σκληρή έρευνα, με την επικεφαλής της SEC κ. Mary Schapiro να διευκρινίζει ότι κάποια εξ αυτών διαθέτουν υψηλή μόχλευση και θα πρέπει να «εξετασθούν διεξοδικά».

euro2day.gr

No comments:

Share |