Saturday, August 8, 2009

Για «κρυφή ατζέντα» κατηγορείται η ΒΟΕ

Για «κρυφή ατζέντα» κατηγορείται η ΒΟΕ

Οι κεντρικές τράπεζες αποφεύγουν συνήθως να αιφνιδιάζουν τις αγορές. Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ), ωστόσο, δεν φαίνεται να ακολουθεί αυτόν τον κανόνα. Αποφάσισε να εκπλήξει την αγορά, διοχετεύοντας επιπλέον 50 δισ. στερλίνες στην οικονομία, όταν οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ότι δεν θα συνεχίσει να αγοράζει ενεργητικό ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα διαθέσει 25 δισ. στερλίνες.

Η απόφαση συνιστά μεγάλο στοίχημα για την κεντρική τράπεζα και έχει ήδη εγείρει ερωτηματικά ως προς τα κίνητρά της. Δεν δικαιολογείται από τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, που αποκαλύπτουν ότι η βρετανική οικονομία οδεύει προς την ανάκαμψη, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με την πρόσφατη επισήμανσή της, ότι εστιάζει στην ποσότητα των στοιχείων ενεργητικού που αγοράζει, και όχι στις τιμές.

Η προχθεσινή ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι το πιστωτικό κόστος παραμένει υψηλό, σε συνδυασμό με την απόφασή της να συμπεριλάβει στις αγορές κρατικών ομολόγων και τριετή ομόλογα, αποκαλύπτουν ότι οι τιμές την ενδιαφέρουν. Τα τριετή ομόλογα επηρεάζουν άμεσα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει πείσει ακόμη ότι η αγορά περισσότερων κρατικών ομολόγων είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Μία καλύτερη λύση θα ήταν ενδεχομένως να αγοράσει εταιρικά ομόλογα.

Η απόφασή της εγείρει υποψίες για «κρυφή ατζέντα». Ορισμένοι εκτιμούν ότι η πραγματική της πρόθεση είναι να τυπώσει νέο χρήμα, για να αγοράσει κρατικό χρέος.


naftemporiki

No comments:

Share |