Thursday, July 16, 2009

Marfin Popular: Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Κεντρικής αλλά...

Marfin Popular: Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Κεντρικής αλλά...

Λευκωσία: Την ανάγκη να διευκρινίσει τις θέσεις της μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής αισθάνθηκε η Marfin Popular Bank. Με ανακοίνωσή της που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι η παρουσία του Ανδρέα Βγενόπουλου, αντιπροέδρου της τράπεζας, στο κυπριακό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως προσπάθεια «να πετύχουμε κάτι προκειμένου να παραμείνουμε στην Κύπρο». Αντίστοιχη διευκρινιστική ανακοίνωση είχε εκδώσει η τράπεζα και μετά την ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλου ότι η τράπεζα μεταφέρει την έδρα της από την Κύπρο στην Ελλάδα. Και στις δύο περιπτώσεις η τράπεζα υποστήριξε ότι τα δημοσιεύματα αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις καταδεικνύουν παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Βγενόπουλου.

Παρεξήγηση

Η τράπεζα θέτει έξι σημεία τα οποία παρατίθενται αυτούσια:

1. «Ουδέποτε θελήσαμε να θέσουμε τους οποιουσδήποτε όρους για την παραμονή της έδρας μας στην Κύπρο. Ο κ. Α. Βγενόπουλος δεν επιδίωξε να εμφανιστεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά προσεκλήθη για να πει τις απόψεις του, κάτι το οποίο έπραξε πιστεύοντας ότι συνεισφέρει στην εξέλιξη αλλά και στην καλύτερη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου στην Κύπρο προς όφελος της Κυπριακής οικονομίας και τελικά του Κυπριακού λαού και δεν είναι σωστό αυτή του η παρουσία να ερμηνεύεται σαν προσπάθειά μας «να πετύχουμε κάτι προκειμένου να παραμείνουμε στην Κύπρο».

Περί εξουσιών

2. «Είμαστε και εμείς υπέρ της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, όμως ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας δε σημαίνει απαραίτητα και απόλυτες εξουσίες ενός μόνο ατόμου που να μην ελέγχεται από κανένα συλλογικό όργανο. Ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση υπόκεινται εις τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και του Κυπριακού λαού. Πως είναι δυνατόν ένας και μόνο άνθρωπος, όσο καλός και να είναι, να μπορεί ανεξέλεγκτα να παίρνει αποφάσεις καθοριστικής σημασίας που αφορούν τις οικονομικές εξελίξεις μιας χώρας».

3. «Και μόνο το επιχείρημα ότι το σύστημα παραμένει περίπου το ίδιο από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτιώσεώς του».

Αν είναι όλα τέλεια…

4. «Εάν τόσο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας όσο και τα πολιτικά κόμματα πιστεύουν ότι όλα είναι τέλεια και προσέλθουμε στο διάλογο που απεφασίσθη από την Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως το μόνο που θα πετύχουμε είναι να ενταθούν οι ανυπόστατες κατηγορίες ότι διαπραγματευόμεθα όρους προκειμένου να παραμείνουμε στην Κύπρο».


Εκσυγχρονισμός

5. «Η άποψή μας είναι ότι, εφόσον υπάρχει η επιθυμία η Κύπρος να καταστεί ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και η εφαρμογή του χρειάζονται εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες και τις τάσεις που επικρατούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζουμε ότι οι Κυπριακές τράπεζες είμαστε οι μόνες Ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν μπορέσαμε να αντλήσουμε φθηνή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή δεν έχει θεσμοθετηθεί η τιτλοποίηση δανείων, κάτι που έχουμε ζητήσει από την Κεντρική Τράπεζα εδώ και ένα χρόνο! Αυτό και μόνο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κανόνων που ισχύουν σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τον λογικό υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας των διεθνοποιημένων τραπεζών θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα εδώ και μήνες να μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα και φθηνότερα δάνεια προς τις Κυπριακές επιχειρήσεις και τους Κύπριους καταναλωτές».

6. Τέτοιες εξελίξεις, εξαιρετικά σημαντικές για την Κυπριακή οικονομία, δεν θα έπρεπε να εμποδίζονται από ανεπάρκεια θεσμών, εγωισμούς και δογματικές τοποθετήσεις εναντίον της προόδου.


philenews.com

No comments:

Share |