Wednesday, June 10, 2009

Κραχ δημοσίων εσόδων

Κραχ δημοσίων εσόδων


Από το κακό στο χειρότερο οδεύουν τα δημόσια έσοδα ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία συρρικνώνεται τους πρώτους μήνες του 2009, αφού η ιδιωτική κατανάλωση περιορίζεται σημαντικά σε σχέση με πέρσι ενώ η οικοδομική δραστηριότητα, που αποτέλεσε την τελευταία διετία βασικό τροφοδότη του κρατικού κορβανά, κατέρρευσε. Τα στοιχεία για τις εισπράξεις από έμμεσους φόρους το μήνα Μάιο δείχνουν την κατάσταση που διαμορφώνεται, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για την οικονομία έπονται. Μόνο το Μάιο, το κράτος είχε €30 εκ. από έμμεσους φόρους σε σύγκριση με πέρσι, ποσό που αντιστοιχεί με 0,2% του ΑΕΠ περίπου.

Τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού καθιστούν ανέφικτο το στόχο για περιορισμό του ελλείμματος στο 0,9% του ΑΕΠ. Μόνο το πρώτο τρίμηνο, άλλωστε, το έλλειμμα έφθασε το 0,8% του ΑΕΠ.


Τα στοιχεία του Τμήματος Τελωνείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι τα έσοδα από έμμεσους φόρους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι από το ΦΠΑ, κατέγραψαν τον πέμπτο μήνα του 2009 τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών. Μειώθηκαν κατά 17,8% στα €139,8 εκ. έναντι €170,1 εκ. τον περσινό Μάιο. Τον Απρίλιο είχε καταγραφεί μείωση 5,6% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο.

Το πεντάμηνο του 2009, το σύνολο των εσόδων σημείωσε μείωση 7% πέφτοντας στα €896 εκ. από €963,3 εκ.

Η μείωση των έμμεσων φόρων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από το ΦΠΑ. Περιορίστηκαν το Μάιο στα €85,9 εκ. από €109,3 εκ. πέρσι, καταγράφοντας πτώση 21,4%. Το πεντάμηνο του 2009, τα έσοδα από ΦΠΑ σημείωσαν μείωση 6,4% στα €669,8 εκ. από €716 εκ.

Οι εισαγωγικοί δασμοί καταγράφουν το πεντάμηνο πτώση 26,91% πέφτοντας στα €17,8 εκ. Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης σε οχήματα και μοτοσικλέτες παρουσιάζουν μείωση 23,99%. Περιορίστηκαν στα €42,8 εκ. έναντι €56,3 εκ. πέρσι.

Τα νέα στοιχεία για τις εισπράξεις έμμεσων φόρων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το κράτος, ενισχύουν τις αμφιβολίες για τις παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίζει την οικονομική της πολιτική η κυβέρνηση. Όταν κατέθετε τον προϋπολογισμό του 2009 στη βουλή, ο Χαρίλαος Σταυράκης ανέμενε αύξηση στα έσοδα από έμμεσους φόρους της τάξης του 5,5%. Η αύξηση θα προερχόταν κυρίως από την ενίσχυση των εισροών από φόρους κατανάλωσης και από το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Οι έμμεσοι φόροι αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών εσόδων του κράτους.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |