Wednesday, June 10, 2009

Σε υψηλά επτά μηνών το αργό- Πάνω από τα 71 δολ.

Σε υψηλά επτά μηνών το αργό- Πάνω από τα 71 δολ.

Σε υψηλά επτά μηνών έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καταγράφοντας ράλι ανόδου που το οδήγησε πάνω από τα 71 δολάρια. Αρωγός στην ευφορία της σημερινής συνεδρίασης στάθηκε η πτώση των αποθεμάτων του την προηγούμενη εβδομάδα, σημάδι που παραπέμπει στη σταδιακή αποκατάσταση της ζήτησης, άρα και της οικονομικής δραστηριότητας.
Αναλυτικότερα, η τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου για το αργό κατέγραψε ισχυρή άνοδο 1,9% στα 71,33 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή του έτους το αργό σημειώνει ανοδο της τάξεως του 60%. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 1,11% στα 70,47 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική κάμψη κατέγραψαν τα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας, καθώς οι εισαγωγές υποχώρησαν και η ζήτηση για βενζίνη αυξήθηκε. Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 4,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληγε στις 5 Ιουνίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 800.000 βαρέλια. Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 676.000 βαρέλια, ενώ η ζήτηση για βενζίνη σημείωσε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1.6 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα σημείωσαν κάμψη κατά 300.000 βαρέλια.

«Ο OPEC θα περιμένει τα 100 δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή»

Σύμφωνα με τον Υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ Sheikh Ahmed al-Abdullah al-Sabah, ο OPEC, ο πάροχος του 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα ξανασκεφτεί να αυξήσει την παραγωγή, μόνο όταν το αργό επανέλθει στα 100 δολάρια το βαρέλι. Αν δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο που είναι προγραμματισμένη η επόμενη σύνοδος του καρτέλ δεν έχει φτάσει το αργό στα επιθυμητά επίπεδα, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να αποφασιστεί αύξηση της παραγωγής, δήλωσε σε συνέντευξη του ο Sheikh Ahmed.

REPORTER.GR

No comments:

Share |