Thursday, June 4, 2009

-80% η εξωγενής ζήτηση ακινήτων

-80% η εξωγενής ζήτηση ακινήτων


Το 80% πλησιάζει η μείωση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων τους πρώτους πέντε μήνες του 2009, με μερίδα των κτηματομεσιτών να εκτιμά πως δεν αναμένεται πλήρης ανάκαμψη της συγκεκριμένης αγοράς πριν το 2012.

Το κραχ της εξωγενούς ζήτησης αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου. Τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί το πρώτο πεντάμηνο του 2009 από ξένους δείχνουν πως όλες οι επαρχίες υποφέρουν το ίδιο από το πρόβλημα, διογκώνοντας τον αριθμό των αδιάθετων τουριστικών διαμερισμάτων και οικιών.


Μόνο η Λεμεσός φαίνεται να διαφέρει κάπως από τις υπόλοιπες επαρχίες. Ακόμα και εκεί, όμως, η μείωση της ζήτησης φθάνει το 64%. Πωλήθηκαν μόλις 167 ακίνητα φέτος σε ξένους σε σύγκριση με 468 πέρσι.

Στην πρωτεύουσα η ετήσια μείωση το πρώτο πεντάμηνο του 2009 έφθασε το 72% και στην Πάφο το 79%. Στη Λευκωσία οι πωλήσεις κατήλθαν στις 61 από 215 το πρώτο πεντάμηνο του 2008 και στην Πάφο στις 228 από 1086 το 2008.

Η Πάφος είχε αρχίσει να επηρεάζεται νωρίτερα από τις άλλες επαρχίες, γι’ αυτό και η μείωση στη ζήτηση είναι μικρότερη.

Κτηματομεσίτες και developers σημειώνουν ότι στην Πάφο αρκετές από τις πωλήσεις που διαφαίνονται στα στοιχεία είναι αποτέλεσμα των πράξεων που κάνουν οι ίδιοι οι ξένοι μεταξύ τους ρίχνοντας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τα ακίνητα τους προκειμένου να τα πουλήσουν και να επωφεληθούν της ισοτιμίας της στερλίνας με το ευρώ.

Η ψαλίδα της εξωγενούς ζήτησης είναι μεγαλύτερη στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από την εξωγενή ζήτηση.


Στην Αμμόχωστο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, έχουν πουληθεί το πεντάμηνο μόλις 78 ακίνητα από 582 το πεντάμηνο του 2008 και στη Λάρνακα μόλις 112 από 788 το 2008.

Οι συνολικές πωλήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο κατρακύλησαν στις 646 από τις 3139 που ήταν το πεντάμηνο του 2008.

Ο επίτιμος πρόεδρος κτηματομεσιτών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφών Κτηματομεσιτών, Ηλίας Δανός, εκτιμά ότι οι τιμές προ της κρίσης εποχής δεν πρόκειται να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα.

Ο κ. Δανός χαρακτήρισε «φούσκα» την κατάσταση που επικρατούσε στην κτηματαγορά το 2007 και το 2008 η οποία, όπως είπε, «ήταν αποτέλεσμα των κεφαλαίων ύψους περίπου €3 δισ. που διοχετεύτηκαν στην κυπριακή αγορά και πιο συγκεκριμένα στην κτηματαγορά μετά τη ψήφιση από τη βουλή της αμνηστίας κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική αύξηση της τιμής των ακινήτων, οι οποίες αντί να αυξάνονται γύρω στο 10% χρόνο με το χρόνο αυξάνονταν κατά 50% κάθε χρόνο».

Σύμφωνα επίσης με τις εκτιμήσεις του κ. Δανού, «η ανάκαμψη θα ξεκινήσει δειλά – δειλά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, εάν και εφόσον βελτιωθεί το κλίμα στη διεθνή αγορά. Πριν το 2012 δεν πρόκειται να ανακάμψει πλήρως η αγορά», ανέφερε στη StockWatch.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |