Tuesday, May 12, 2009

Κύπρος: Προχωρά στην έκδοση του μεγαλύτερου ομολόγου της ιστορίας της

Κύπρος: Προχωρά στην έκδοση του μεγαλύτερου ομολόγου της ιστορίας της


ΑΘΗΝΑ (Dow Jones) – Στην έκδοση του μεγαλύτερου σε αξία ομολόγου της ιστορίας της θα προχωρήσει αυτό το μήνα η Κύπρος σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη.

Σε παρουσίασή του σε δημοσιογράφους στην Κύπρο ο κ. Σταυράκης δήλωσε πως το ομόλογο θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ, τετραετούς διάρκειας, και θα εκδοθεί στο Λονδίνο στις 18 Μαΐου μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έκδοσης Μεσοπρόθεσμων Ομολογιακών Δανείων.

“Τους επόμενους εφτά μήνες, οι κυβερνητικές υποχρεώσεις που λήγουν ανέρχονται περίπου στα 3,6 δισ. ευρώ, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τις καταθέσεις σε τράπεζες, οι πραγματικές ανάγκες για τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα ξεκινήσει στις 27 Μαΐου. Η BNP Paribas SA, η Royal Bank of Scotland Group PLC και η Societe Generale SA θα προσληφθούν ως επικεφαλής διαχειριστές.

Η Κύπρος έχει αξιολόγηση Aa3 από τη Moody΄s Investors Service. Το δημόσιο χρέος της χώρας το 2008 ανερχόταν στο 49,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 0,9% έναντι 3,4% το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |