Tuesday, May 12, 2009

Bernanke: Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για την επίδραση των "τεστ κοπώσεως"

Bernanke: Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για την επίδραση των "τεστ κοπώσεως"


Τα “τεστ κοπώσεως” που πραγματοποίησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 19 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να βοηθούν τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά κεφάλαια, εξέλιξη που είναι καταλυτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, σύμφωνα με Reuters.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του σε συνέδριο στο Jekyll Island, ο Bernanke υπεραμύνθηκε του δολαρίου, τονίζοντας πως το αμερικανικό νόμισμα θα είναι ισχυρό, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα έχει το νου της στη συγκράτηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας το επίπεδο των επιτοκίων όταν η στιγμή θα είναι κατάλληλη.

Η ομιλία του επικεντρώθηκε στα “τεστ κοπώσεως”. Ο ίδιος ανέφερε πως "οι αρχικές ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Πολλές τράπεζες βαίνουν καλώς στην αναζήτηση χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα για την αύξηση του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της, ενώ ήδη ορισμένες ανακοίνωσαν σχέδια για την έκδοση νέων μετοχών”.

Ακόμα ένα θετικό σημάδι στον απόηχο των κυβερνητικών ελέγχων είναι πως ορισμένες τράπεζες έχουν ανακοινώσει σχέδια να εκδώσουν μακροπρόθεσμους τίτλους και όχι εγγυημένους από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), συμπλήρωσε ο Bernanke.

Πάντως, ο επικεφαλής της νομισματικής αρχής των ΗΠΑ επέστησε την προσοχή όλων στο ότι θα “χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα”, προτού να είναι δυνατό να κρίνει κάποιος αν τα τεστ κοπώσεως θα αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Bernanke ανέφερε πως η Fed θα διασφαλίσει τη δύναμη του δολαρίου, καθώς θα φροντίσει να έχει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. "Πιστεύω πως το θέμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι όχι το αν το δολάριο θα συνεχίσει να έχει την αξία του, αλλά το αν το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό. Πιστεύω πως θα είναι ισχυρό διότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή. Και επίσης θα είναι ισχυρό διότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευθεί στη σταθερότητα του γενικού επιπέδου των τιμών.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |