Tuesday, May 12, 2009

ΔΝΤ: Στο -4,2% η ανάπτυξη της ευρωζώνης- Έκκληση για νέα μέτρα

ΔΝΤ: Στο -4,2% η ανάπτυξη της ευρωζώνης- Έκκληση για νέα μέτρα

Μετά την κατάρρευση της οικονομικής εμπιστοσύνης και της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση και ο κίνδυνος η κατάσταση να επιδεινωθεί εμμένει, σημειώνει σε έκθεσή του «Regional Economic Outlook: Europe» το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα τοποθετεί την ανάπτυξη του 2009 για την ευρωζώνη στο -4,2%, ενώ για το 2010 αναμένεται σταθεροποίηση της κατάστασης με συρρίκνωση 0,4%. Σε ότι αφορά τις αναπτυγμένες χωρών της Ευρώπης αναμένεται αρνητική ανάπτυξη στο -4% φέτος και στο -0,4% το 2010. Για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, η συρρίκνωση αναμένεται να αγγίξει το 4,9% φέτος, ενώ θα υπάρξει ανάκαμψη, με ανάπτυξη 0,7% το 2010.

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και ο «δρόμος για την ανάκαμψη αναμένεται να είναι μακρύς» Σημειώνεται δε ότι παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν λάβει μέτρα άνευ προηγουμένου, ο χρηματοοικονομικός κλάδος δεν έχει, ακόμη, επιστρέψει σε φυσιολογική πορεία.

Το ΔΝΤ μάλιστα απευθύνει έκκληση για νέα πιο γενναία μέτρα για την τόνωση του τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα προτείνει:

- διατήρηση των «ενέσεων» ρευστότητας και δέσμευση για χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών, όπου κρίνεται απαραίτητο

- χρήση αξιόπιστων stress tests και για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, προκειμένου να υπολογιστεί το «μέγεθος» των ζημιών αλλά και των «τοξικών παγίων» και

- ανακεφαλαιοποίηση των υγιών τραπεζών και πιθανή διάσπαση των μη βιώσιμων.

Το καλύτερο όλων, δε σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα ήταν όλα τα παραπάνω μέτρα να εφαρμοστούν συντονισμένα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |