Tuesday, May 12, 2009

Πρόστιμα 15 εκατ. ευρώ σε 7 εταιρείες για φοροδιαφυγή

Πρόστιμα 15 εκατ. ευρώ σε 7 εταιρείες για φοροδιαφυγή

Πρόστιμα συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν σε επτά ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, εξαιτίας φοροδιαφυγής ύψους 7 εκατ. ευρώ κατά το διάστημα ενός έτους.
Οι επτά εταιρίες, όπου εντόπισε στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Ελέγχων Θεσσαλονίκης, δεν συνδέονται μεταξύ τους, αλλά χρησιμοποίησαν την ίδια μεθοδολογία. Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για μια νέα μορφή οικονομικού εγκλήματος.

Ειδικότερα, και οι 7 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ, ίδρυσαν εταιρείες στην Κύπρο, δηλαδή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός Κύπρου. Μέλη αυτών των επιχειρήσεων είναι λογιστικά ή δικηγορικά γραφεία, με τελικό αποτέλεσμα να αποκρύπτεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Σκοπός των παραπάνω είναι η υπερτιμολόγηση εμπορευμάτων που αγοράζουν από τρίτες χώρες, έτσι ώστε να εμφανίζουν αυξημένη αξία αγορών και κόστος πωληθέντων και ως εκ τούτου λιγότερα κέρδη, με απώτερο στόχο την αποφυγή της φορολόγησης των πραγματικών κερδών τους στην Ελλάδα.

Οι εν λόγω κυπριακές εταιρείες φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια σε τιμές αυξημένες έως και 400% σε σχέση με την πραγματική αξία αγοράς, όπως προκύπτει από τα τιμολόγια των προμηθευτών από τις τρίτες χώρες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |