Wednesday, April 22, 2009

Μ. Βρετανία: Έλλειμμα-ρεκόρ αναμένεται να ανακοινώσει ο Darling

Μ. Βρετανία: Έλλειμμα-ρεκόρ αναμένεται να ανακοινώσει ο Darling


Πρόβλεψη για έλλειμμα- ρεκόρ στη Μ. Βρετανία αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας, Alistair Darling, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2009, γεγονός που θα περιορίσει τη δυνατότητα καταπολέμησης της χειρότερης οικονομικής ύφεσης στη χώρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναλυτικότερα, το έλλειμμα φέτος ενδέχεται να αναρριχηθεί στα 160 δισ. στερλίνες (232 δισ. δολάρια), ή στο 11% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 24 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του υπουργείου Οικονομίας. Ο Darling, ο οποίος είχε ανακοινώσει εκτιμήσεις για έλλειμμα της τάξης του 8% το Νοέμβριο, θα παρουσιάσει τα οικονομικά μεγέθη σήμερα, στις 14:30 ώρα Ελλάδος.

Με τις εκλογές να λαμβάνουν χώρα σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Gordon Brown ενδεχομένως να μην καταφέρει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μέσω νέων δαπανών, μιας και το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη υπερδιπλασιάσει την αξία των ομολογιακών πωλήσεων του σε 146 δισ. λίρες φέτος. Το έλλειμμα θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το τρίτο κατά σειρά μεγαλύτερο της G20 μετά αυτών των ΗΠΑ και της Ινδίας.

“Η δημοσιονομική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου επιδεινώνεται τόσο ραγδαία που οποιαδήποτε μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης θα έχουν περιορισμένη επίδραση”, δήλωσε ο Michael Saunders, επικεφαλής δυτικοευρωπαίος οικονομολόγος της Citigroup Inc. “Η δημοσιονομική πολιτική δεν θα μπορέσει να δράσει όταν πραγματικά παραστεί ανάγκη και αυτό συνιστά μεγάλη πολιτική αποτυχία”.

Απώλειες για τη στερλίνα εν αναμονή του προϋπολογισμού

Σημαντική πτώση καταγράφει η στερλίνα, έναντι άλλων βασικών νομισμάτων ενόψει της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομίας της Μ. Βρετανίας.

Ειδικότερα, το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί 0,63% έναντι του δολαρίου, 0,62% έναντι του ευρώ, 1,43% έναντι του ιαπωνικού γεν και 0,66% έναντι του ελβετικού φράγκου.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |