Wednesday, April 22, 2009

Ανοδικά 0,6% το αργό- Παρέμεινε κάτω από τα 49 δολ.

Ανοδικά 0,6% το αργό- Παρέμεινε κάτω από τα 49 δολ.

Σταθεροποιητικά έκλεισε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, παρά την εντυπωσιακή και αναπάντεχη ανοδο στα αποθέματα του την περασμένη εβδομάδα και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις από πλευρά Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2009. Θετικά λειτούργησε η ανοδος στις τιμές των κατοικιών τον Μάρτιο, γεγονός που δημιούργησε ελπίδες για την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου.Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,6% στα 48,85 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε κατά 0,8% στα 49,42 δολάρια το βαρέλι.

Κατά 0,7% αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, σημειώνοντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ανοδο, αφού, υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο είχαν ενισχυθεί 1%. Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να είναι κατά 6,5% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Federal Housing Finance Agency.

Κατά 3,86 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληξε στις 17 Απριλίου, ανεβαίνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, αφού διαμορφώθηκαν στα 370,6 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως των 3 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα της βενζίνης διαμορφώθηκαν υψηλότερα κατά 800.000 βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4,9% την περασμένη εβδομάδα, σε επίπεδα που θεωρούνται τα υψηλότερα από τις 30 Ιανουαρίου.

Δεν θα υπάρξει γρήγορη έξοδος από την παγκόσμια ύφεση, παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις που αντικρίζουμε τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποιεί στην τελευταία του έκθεση «World Economic Outlook» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η σταθεροποίηση των χρηματαγορών θα καθυστερήσει περισσότερο από τις εκτιμήσεις και οι οικονομικοί περιορισμοί θα διαρκέσουν μέχρι και την ερχόμενη χρονιά, σημειώνει. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση 1,3% το 2009, μακράν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έναντι 0,5% που ήταν η εκτίμηση του Ιανουαρίου. Για το 2010, το ΔΝΤ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,9%, έναντι 3% που προέβλεπε προηγουμένως. Ένα χρόνο νωρίτερα το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2009 κατά 3,8%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |