Tuesday, March 24, 2009

«Βυθίστηκε» η παραγωγή των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών

«Βυθίστηκε» η παραγωγή των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών

Σε μαζικές μειώσεις της παραγωγής τους προχωρούν οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στη μειωμένη ζήτηση λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, η Toyota Motor, η Νο1 κατασκευάστρια αυτοκινήτων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως η παγκόσμια παραγωγή της κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τουλάχιστον 23 ετών. Η εταιρεία παρήγαγε τον Φεβρουάριο 358.573 οχήματα, 53% λιγότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η παραγωγή της Honda Motor της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιαπωνία, μειώθηκε κατά 43% στα 190.680 οχήματα, ενώ η παραγωγή της Νο3 αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, Nissan Motor υποχώρησε κατά 51%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ μειώθηκαν, τον περασμένο μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1981, καθώς η εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας και οι σφιχτότερες συνθήκες στις πιστωτικές αγορές έπληξαν τη ζήτηση στη βιομηχανία.

Αναλυτές επισημαίνουν, μάλιστα, πως για να περιορίσουν οι ιαπωνικές εταιρείες τις μειώσεις της παραγωγής τους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Toyota αυξήθηκαν σήμερα, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, κατά 3,9% στα 3.170 γιεν. Οι μετοχές της Honda σημείωσαν άνοδο 2,6% στα 2.330 γιεν, ενώ ο τίτλος της Nissan ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 381 γιεν.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |