Tuesday, March 24, 2009

Bernanke: Κατάρρευση της AIG θα οδηγούσε σε κρίση τύπου 1930

Bernanke: Κατάρρευση της AIG θα οδηγούσε σε κρίση τύπου 1930


Για την απόκτηση νέων αρμοδιοτήτων που θα τους επιτρέπουν να βάζουν “λουκέτο” σε μεγάλες εταιρείες ασκούν πιέσεις ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ben Bernanke και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Timothy Geithner, κατά την προγραμματισμένη κατάθεση τους στο Κογκρέσο με αντικείμενο τα υπέρογκα bonus στην AIG.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ben Bernanke δήλωσε πως οι διεθνείς τράπεζες είχαν έκθεση 50 δισ. δολαρίων στην AIG, ενώ το ύψος των εμπορικών ομολόγων που κατείχε η AIG φθάνει τα 20 δισ. δολάρια. Ο επικεφαλής της νομισματικής αρχής των ΗΠΑ υποστηρίζει πως ενδεχόμενη κατάρρευση της AIG, θα “πυροδοτούσε” κύμα καταρρεύσεων από χρηματοπιστωτικές εταιρείες, αλλά και κρίση σαν αυτή της δεκαετίας του 1930.

Όπως έγινε γνωστό, ο Bernanke προσπάθησε να σταματήσει την διανομή των bonus της AIG, αν και χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στελέχη της Fed τον συμβούλευσαν να μην καταθέσει αγωγή για τα bonus. Αυτό διότι σε περίπτωση που η Fed έχανε στη δίκη, η νομοθεσία του Κονέκτικατ ίσως να την υποχρέωνε να καταβάλλει ακόμα υψηλότερα κεφάλαια σε στελέχη της AIG. "H δικαστική οδός ίσως να είχε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά και να οδηγούσε σε διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των παρεχόμενων bonu" ανέφερε ο ίδιος.

O Geithner με τη σειρά του εξέφρασε την οργή του που επετράπη η ανάληψη τόσου κινδύνου, ενώ τόνισε πως τα κενά στο εποπτικό πλαίσιο θα πρέπει να κλείσουν. Ωστόσο, επισήμανε πως το φαινόμενο των υπερβολικών αμοιβών στις τράπεζες εκτείνεται πέρα από την AIG.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |