Tuesday, March 24, 2009

Συστάσεις Κομισιόν προς Κύπρο

Συστάσεις Κομισιόν προς Κύπρο

Περιορισμό των δαπανών και διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συστήνει στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, η Κομισιόν στην αξιολόγηση για το πρόγραμμα σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας για την τετραετία 2008-2012 που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει την ανάγκη επαγρύπνησης για τη δημοσιονομική κατάσταση καθώς όπως επισημαίνει θα υπάρξουν υψηλές εξωτερικές ανισορροπίες. Για τον σκοπό αυτό ζητά να εφαρμοστούν συνετές πολιτικές και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών.

Σύμφωνα με ανταπόκριση στο Φιλελεύθερο από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν υποδέχεται το πρόγραμμα σταθερότητας με αιχμές και υποδείξεις, κάνοντας λόγο για «δημοσιονομική χαλάρωση» από το 2010 και ζητώντας από τη Λευκωσία να αναστρέψει την πορεία αυτή συγκρατώντας τις δημόσιες δαπάνες. Παράλληλα, η Κομισιόν, κτυπά καμπανάκι για «απόκλιση» από το μεσοπρόθεσμο στόχο υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη «είναι προβληματική υπό το φως της μεγάλης εξωτερικής ανισορροπίας της κυπριακής οικονομίας. Η Κομισιόν χαρακτηρίζει «ασυνεπές» το μακροοικονομικό σενάριο της κυβέρνησης αναφορικά με την ανάπτυξη το 2009 σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις για τις «καθαρές εξαγωγές», περιλαμβανομένου του τουρισμού, δεν συμβαδίζουν με την αναμενόμενη παγκόσμια ύφεση.

Όπως σημειώνεται, τα μοναδικά στοιχεία που χαρακτηρίζονται ως ρεαλιστικά αφορούν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Η Κομισιόν ζητά από την κυβέρνηση να βελτιώσει την σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, συνεχίζοντας τη μεταρρύθμιση των συστημάτων που αφορούν τις συντάξεις και τη δημόσια υγεία.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |