Saturday, January 10, 2009

JP Morgan: Μείωση τιμών για τράπεζες

JP Morgan: Μείωση τιμών για τράπεζες

Σε περικοπές των τιμών στόχων της σε ποσοστά πάνω από 50% έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεών της προχωρά η JP Morgan για τις ATEbank, Eurobank [EFGr.AT] και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώνει τη διακοπή της κάλυψης της μετοχής της Emporiki Bank, λόγω της χαμηλής εμπορευσιμότητάς της.

Ως βασική αιτία του περιορισμού των τιμών, ο οίκος αναφέρει την πίεση της κερδοφορίας από σημαντικούς παράγοντες όπως ο οξύς ανταγωνισμός, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του οικονομικού περιβάλλοντος όπου δραστηριοποιούνται.

Eurobank: 9 ευρώ

Ειδικότερα, ο οίκος θέτει ως νέα τιμή στόχο για τη μετοχή της Eurobank τα 9 ευρώ έναντι προηγούμενης τιμής στα ευρώ (-70%), διατηρώντας τη σύσταση overweight. Την ίδια στιγμή μειώνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009-2010 κατά 68% στα 0,8 ευρώ και 71% (πάλι στα 0,8% ευρώ) αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, τα βασικά σημεία κλειδιά για την πορεία της Eurobank, βρίσκονται στο εάν θα διατηρηθούν οι έντονες πιέσεις του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι πιέσεις από το κόστος χρηματοδότησης, η επιδείνωση της ύφεσης του οικονομικού περιβάλλοντος παγκοσμίως καθώς και τα αυξανόμενα ρίσκα για την ποιότητα του ενεργητικού.

ΤΤ: 4 ευρώ

Σε ό,τι αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η JP Morgan περικόπτει την τιμή στόχο στα 4 ευρώ από την προηγούμενη τιμή των 15 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται ως υποχώρηση από τα τρέχοντας επίπεδα σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, υποβαθμίζοντας τη σύσταση σε underweight από neutral.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο οίκος σημειώνει πως η μετοχή του διαπραγματεύεται 1,2 φορές πάνω από την αξία του ενεργητικού της γεγονός που δείχνει ότι είναι σχετικά ακριβή σε σχέση με έναντι των άλλων ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Για το 2009 αναμένει κέρδη ανά μετοχή 0,2 ευρώ ήτοι μείωση 78% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της και για το 2010 στα 0,15 ευρώ (μείωση κατά 88% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της). Ο οίκος διευκρινίζει ότι οι εκτιμήσεις αυτές αποδίδονται στην αύξηση των πιέσεων στα περιθώρια λόγω της ενίσχυσης του εγχώριου ανταγωνισμού και της μείωσης των επιτοκίων και στις αναμενόμενες υψηλότερες προβλέψεις.

Αγροτική: 1,20 ευρώ

Για την Αγροτική Τράπεζα η JP Morgan μειώνει δραματικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009-2010 κατά 85%, ενώ «βλέπει» ως τιμή στόχο τα 1,20 ευρώ των 3,30 ευρώ που ήταν η προηγούμενη τιμή που είχε δώσει, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της σύστασής της σε underweight από neutral.

Ο οίκος συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι τα κέρδη ανά μετοχή το 2009 θα διαμορφωθούν στα 0,05 ευρώ, 82% χαμηλότερα απ' ότι υποστήριζε παλιότερα και για το 2010 στα 0,04 ήτοι 90% χαμηλότερα.

Επίσης αναφέρει πως η υποβάθμιση οφείλεται στις ισχυρές πιέσεις στα περιθώρια κέρδους, το αδύναμο κλίμα στις χρηματαγορές, στη χαμηλή ποιότητα των κερδών αλλά και στο δυσμενές περιβάλλον αναδιάρθρωσης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |