Saturday, January 10, 2009

Στο ναδίρ τα μισθολόγια στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο

Στο ναδίρ τα μισθολόγια στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο

Τη μεγαλύτερη μείωση από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εμφάνισαν το Δεκέμβριο του 2008 τα μισθολόγια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, το Δεκέμβριο χάθηκαν 524.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες προστίθενται στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 533.000 τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα η ανεργία να αγγίζει το 7,2% έναντι του 6,8% του Νοεμβρίου. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2008, 2,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων. Σημειώνεται, ότι οι αναλυτές περίμεναν μείωση των θέσεων εργασίας σε μηνιαία βάση, κατά 525.000.

Υπενθυμίζεται ότι από τον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ χάθηκαν 639.000 θέσεις εργασίας. Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τόσο τα παράγωγα της αμερικανικής αγοράς, όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν, καθώς αν και τα στοιχεία ήταν απογοητευτικά, τουλάχιστον ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Την ίδια στιγμή μειωμένα κατά 0,6% εμφανίστηκαν τα αποθέματα χονδρικού εμπορίου το Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι πωλήσεις κατέγραψαν μηνιαία πτώση- ρεκόρ της τάξεως του 7,1%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πρέπει να περάσει ένα μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα για να αποδώσουν οι ενέργειες της κυβέρνησης Μπους για την τόνωση της οικονομίας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο, δήλωσε ότι η άνοδος του ποσοστού ανεργίας αντανακλά την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην αγορά στέγης και στις πιστωτικές αγορές.

Τα αποθαρρυντικά αμερικανικά στοιχεία ανάγκασαν τον Μπαράκ Ομπάμα και το επιτελείο του να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την έγκριση του δημοσιονομικού πακέτου των 775 περίπου δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα ο Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι ο Ομπάμα μαζί με τον Λάρι Σάμερς εξετάζουν τρόπους για να καταστήσουν αποτελεσματικότερη την εφαρμογή του TARP.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι η ύφεση είναι σκληρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι αρχικά αναμενόταν, αν και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο ήμισυ του 2009.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |