Saturday, January 10, 2009

Πιέσεις για χαμηλότερα επιτόκια ασκεί η μείωση της παραγωγής

Πιέσεις για χαμηλότερα επιτόκια ασκεί η μείωση της παραγωγής

Ιδιαίτερα ζοφερή σκιαγραφείται η εικόνα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με την παραγωγή των εργοστασίων σχεδόν στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου να «καταρρέει» το Νοέμβριο, ασκώντας πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες για ακόμη πιο «γενναίες» μειώσεις επιτοκίων.


Ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο εποπτείας της παγκόσμιας οικονομίας ζήτησε ο Τρισέ.
Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσαν τα στοιχεία για 0,6% αύξηση των πωλήσεων λιανικής στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα, εν συγκρίσει όμως με τις πωλήσεις του Νοεμβρίου 2007 ήταν μειωμένες κατά 1,5%.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές δυνάμεις, η βιομηχανική παραγωγή «βούλιαξε» κατά 10% (σε ετήσια βάση) καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1993. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στη Γαλλία, με τη βιομηχανική παραγωγή να καταγράφει πτώση-ρεκόρ κατά 9% και στην Ισπανία να μειώνεται κατά 15,1%. Στη Σουηδία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 11,9%, σε ετήσια βάση, ενώ θεωρείται σχεδόν δεδομένη νέα μείωση επιτοκίων από τη σουηδική κεντρική τράπεζα.

Αλλά και η παραγωγή στη Βρετανία συρρικνώθηκε το Νοέμβριο με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1981, αυξάνοντας τις πιθανότητες βαθιάς συρρίκνωσης της βρετανικής οικονομίας στα τέλη του 2008 και οικονομικής ύφεσης το 2009. Τα απογοητευτικά στοιχεία για το βιομηχανικό κλάδο ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Αλλά και στην Ευρωζώνη, η δραματική μείωση της παραγωγής ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού, στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η ΕΚΤ προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια κατά πενήντα μονάδες βάσης, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 2%.

«Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 1% στο πρώτο εξάμηνο του 2009, λόγω της οικονομικής ύφεσης που πλήττει την Ευρωζώνη», εκτιμά ο Χάουαρντ Άρτσερ, οικονομολόγος της Global Insight.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στον τρόπο εποπτείας της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υποτιμά κανείς το πόσο εύθραυστο είναι το χρηματοοικονομικό σύστημα. «Χρειαζόμαστε παραδειγματικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κ. Τρισέ, σε συνέδριο για την παγκοσμιοποίηση.

Οι αλλαγές θα πρέπει να εστιάζουν στη δημιουργία ενός περισσότερου σταθερού και ανθεκτικού συστήματος, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, συμπληρώνοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αυξημένου εποπτικού ρόλου της ΕΚΤ στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα.

Τέλος, οι εξαγωγές Σλοβακίας και Ουγγαρίας μειώθηκαν σημαντικά τον Νοέμβριο, ενώ επιβραδύνθηκαν οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών της Ρουμανίας, αντικατοπτρίζοντας τους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |