Saturday, January 10, 2009

Προβλέψεις για ύφεση διαρκείας στις ΗΠΑ

Προβλέψεις για ύφεση διαρκείας στις ΗΠΑ

H ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εκτιμά πάνελ οικονομολόγων του Blue Chip Economic Indicators.

Το 2009 το αμερικανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,6%, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή τους έκανε λόγο για μείωση κατά 1,1%. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η παραπάνω πρόβλεψη, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ - σε ετήσια βάση - από το 1982.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι η ύφεση θα τελειώσει επισήμως στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Εάν επαληθευθεί η εκτίμηση, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να εμφανίσει σημάδια μικρής ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και πως η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα το 2010.

Στη σχετική έκθεσή τους οι οικονομολόγοι του Blue Chip Economic Indicators επισημαίνουν πάντως ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση του προγράμματος διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Δημιουργία τεσσάρων εκατ. θέσεων εργασίας προβλέπει ο Ομπάμα

O Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το Σάββατο ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί το διετές σχέδιό του για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας θα ήταν δυνατό να δημιουργηθούν έως και τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας με το 90% από αυτές στον ιδιωτικό τομέα.

Είπε ακόμη ότι περίπου 400.000 άτομα θα βρουν εργασία στην επισκευή των υποδομών της χώρας συμπεριλαμβανομένων των κατεστραμένων δρόμων,γεφυρών και σχολείων.

Η ανάλυση του προγράμματος του Ομπάμα το κόστος του οποίου εκτιμάται στα περίπου 800 δισεκακατομμύρια δολάρια και στόχο έχει να βγάλει την χώρα από την εδώ και περίπου ένα χρόνο ύφεση υποβλήθηκε από την επικεφαλής των οικονομικών του συμβούλων την Κριστίνα Ρόμερ και από τον επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του εκλεγμένου αντιπροέδρου Τζόε Μπάϊντεν τον Τζέϊρεντ Μπερνστάϊν.

"Οι εργασίες που θα δημιουργήσουμε θα είναι στις μικρές και στις μεγάλες επιχειρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και θα είναι εργασίες όχι μόνο για βραχυπρόθεσμη απασχόληση,αλλά για να είναι σε θέση η οικονομίας μας να αποκτήσει ηγετική θέση στον κόσμο μακροπρόθεσμα".

Ο Ομπάμα,που αντιμετώπισε έντονη αντίδραση από βουλευτές του Ρεμπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με το πρόγραμμα της ανάκαμψης και ιδιαίτερα για τις μειώσεις των φόρων,επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η ανάκαμψη δεν θα έλθει σε μία νύκτα και η κατάσταση είναι πιθανόν να επιδεινωθεί πριν υπάρξει βελτίωση.

Στο ναδίρ τα μισθολόγια το Δεκέμβριο

Τη μεγαλύτερη μείωση από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εμφάνισαν το Δεκέμβριο του 2008 τα μισθολόγια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, το Δεκέμβριο χάθηκαν 524.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες προστίθενται στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 533.000 τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα η ανεργία να αγγίζει το 7,2% έναντι του 6,8% του Νοεμβρίου. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2008, 2,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων. Σημειώνεται, ότι οι αναλυτές περίμεναν μείωση των θέσεων εργασίας σε μηνιαία βάση, κατά 525.000.

Υπενθυμίζεται ότι από τον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ χάθηκαν 639.000 θέσεις εργασίας. Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τόσο τα παράγωγα της αμερικανικής αγοράς, όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν, καθώς αν και τα στοιχεία ήταν απογοητευτικά, τουλάχιστον ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Την ίδια στιγμή μειωμένα κατά 0,6% εμφανίστηκαν τα αποθέματα χονδρικού εμπορίου το Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι πωλήσεις κατέγραψαν μηνιαία πτώση- ρεκόρ της τάξεως του 7,1%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πρέπει να περάσει ένα μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα για να αποδώσουν οι ενέργειες της κυβέρνησης Μπους για την τόνωση της οικονομίας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο, δήλωσε ότι η άνοδος του ποσοστού ανεργίας αντανακλά την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην αγορά στέγης και στις πιστωτικές αγορές.

Τα αποθαρρυντικά αμερικανικά στοιχεία ανάγκασαν τον Μπαράκ Ομπάμα και το επιτελείο του να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την έγκριση του δημοσιονομικού πακέτου των 775 περίπου δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα ο Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι ο Ομπάμα μαζί με τον Λάρι Σάμερς εξετάζουν τρόπους για να καταστήσουν αποτελεσματικότερη την εφαρμογή του TARP.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι η ύφεση είναι σκληρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι αρχικά αναμενόταν, αν και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο ήμισυ του 2009.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |