Tuesday, January 6, 2009

HΠΑ: Στην τελική ευθεία το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας

HΠΑ: Στην τελική ευθεία το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες την εκτίμηση, έπειτα από σύσκεψη με το οικονομικό του επιτελείο, πως «το μεγαλύτερο μέρος» του σχεδίου του για την οικονομική ανάκαμψη θα είναι έτοιμο έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

«Αυτό θ’ απαιτήσει χρόνο, ακόμη κι εάν επιταχύνουμε το πρόγραμμα, προτού να δούμε το νομοσχέδιο έτοιμο πάνω στο γραφείο μου. Όμως πιστεύουμε πως έως το τέλος του μηνός Ιανουαρίου, ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, θα έχουμε τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας», τόνισε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από τον μελλοντικό γγ του Λευκού Οίκου Εμμάνουελ Ραμ και τον μελλοντικό υπουργό του Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ.

«Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου ανάκαμψης, πρόκειται να τελειώσουμε το βασικό τμήμα της δουλειάς εντός του τρέχοντος μηνός, δεν πρόκειται να περιμένουμε. Ο λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι ότι πρόκειται να παρουσιάσουμε τις τελευταίες μας ιδέες στο Κογκρέσο», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος στις φοροαπαλλαγές, που προβλέπονται στο νέο οικονομικό του σχέδιο, ο Ομπάμα δήλωσε: «εν μέσω αυτής της αρνητικής συγκυρίας, υπάρχει μία ευτυχής σύγκλιση ανάμεσα σ’ εκείνο που υποστήριξα κατά την προεκλογική εκστρατεία και σ’ εκείνο που έχει ανάγκη σήμερα η οικονομία: να μπουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες του καθημερινού Αμερικανού, που ανησυχεί για τη δουλειά του».

Περίπου 300 δις δολάρια από το μελλοντικό σχέδιο ανάκαμψης, δηλ το 40% των περίπου 775 δις δολαρίων που προβλέπονται να επενδυθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των φόρων.

«Ωστόσο πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα σχέδιο ανάκαμψης κι ισόρροπης επανεπένδυσης»,τόνισε ο Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας πως οι καταναλωτές κι οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν υπαλλήλους θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν απ’ αυτό.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες επενδύσεις για την ανάκαμψη, ο Ομπάμα τόνισε πως «αφορούν επενδύσεις σε τομείς απασχόλησης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την υγεία, τις τεχνολογίες της πληροφορίας, την ενέργεια, οι οποίοι εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |