Tuesday, January 6, 2009

Διεκόπη η παροχή ρωσικού φ. αερίου προς τις βαλκανικές χώρες

Διεκόπη η παροχή ρωσικού φ. αερίου προς τις βαλκανικές χώρες


Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ διεκόπη τη νύχτα, ανακοίνωσε πριν από λίγο το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας. "Η παροχή διεκόπη στις 3.30 το πρωί", ανακοίνωσε το υπουργείο. "Βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης".

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ρωσικός όμιλος Gazprom μείωσε δραστικά την ποσότητα φυσικού αερίου που προορίζεται στους ευρωπαίους καταναλωτές μέσω της Ουκρανίας.

"Μείωσαν την παροχή στα 92 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από τα 221 εκατομμύρια χωρίς να δώσουν καμιά εξήγηση", δήλωσε ο Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι. "Δεν καταλαβαίνουμε πώς θα μεταφέρουμε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Σε λίγες ώρες θα αρχίσουν τα προβλήματα".

Μετά τη διακοπή παροχής αερίου, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων, υπό την προεδρία της αρμόδιας υφυπουργού της Βουλγαρίας, Γαλίνα Τόσεβα, και με κύριο θέμα την ανάλυση των νέων δεδομένων και την παράθεση των δυνατοτήτων των μεγάλων καταναλωτών αερίου να χρησιμοποιούν άλλα καύσιμα.

Το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών κάλεσε όλους τους μεγάλους καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο την χρήση του αερίου και, κατά το δυνατόν, να καταφύγουν σε χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Μίχαελ Γκλος ζήτησε σήμερα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Ο Γκλος θα δεχθεί σήμερα τον αντιπρόεδρο της Γκαζπρόμ Αλεξάντερ Μεντβέντεφ που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον ρωσικό όμιλο, με τον Μεντβέντεφ θα συναντηθεί πιθανότατα σήμερα στο Βερολίνο και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |