Monday, December 15, 2008

ΗΠΑ: Στέρεψαν τα ταμεία για τα επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Στέρεψαν τα ταμεία για τα επιδόματα ανεργίας


Με τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας να έχουν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, οι πολιτείες των ΗΠΑ βλέπουν τα ταμεία τους να στερεύουν, ενώ αρκετές είναι εκείνες που στρέφονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για δανεισμό ή σε αύξηση του εταιρικού φόρου προκειμένου να καταβληθούν τα επιδόματα στους ανέργους.

Τριάντα πολιτείες κινδυνεύουν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ανέργους εντός των προσεχών μηνών, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Υπηρεσιών Εργατικού Δυναμικού (National Association of State Workforce Agencies) των ΗΠΑ. Τα ταμεία δύο πολιτειών, της Ιντιάνας και του Μίσιγκαν, έχουν ήδη «πιάσει πάτο» και οι δύο πολιτείες στηρίζονται στη συνδρομή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να καταβάλλουν τα επιδόματα ανεργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας την περασμένη εβδομάδα, οι αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν στις 573.000, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμα οι New York Times.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς σε πολλές πολιτείες έχουν ήδη δημιουργηθεί υπέρογκα ελλείμματα και η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς. Όσο περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους τόσο περισσότερο συρρικνώνεται η βάση των φορολογούμενων από την οποία απορρέουν τα έσοδα για τη χορήγηση παροχών, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη δυσκολότερη η ικανοποίηση των αιτημάτων των ανέργων. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το βάρος του δανεισμού που βαρύνει τις πλάτες των πολιτειών και το οποίο θα κληθούν να αποπληρώσουν, επισημαίνει η εφημερίδα.

Προκειμένου να ισορροπήσουν ξανά την πλάστιγγα, πολλές πολιτείες καταφεύγουν στην αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων —πολλές μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας αύξησης των φόρων όταν τα ομοσπονδιακά αποθέματα χτυπούν κόκκινο— προκειμένου να συνεχίσουν να αποπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |