Monday, December 15, 2008

Ιαπωνία: Εξασθένηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Ιαπωνία: Εξασθένηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης


Τη μεγαλύτερη μείωση σε 34 χρόνια σημείωσε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία, σηματοδοτώντας ότι οι εταιρείες μάλλον θα ματαιώσουν τα σχέδια για επενδύσεις και θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας, ωθώντας την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών, μειώθηκε στο -24 από -3, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Tankan της Ιαπωνίας. Αρνητικό πρόσημο σημαίνει ότι οι απαισιόδοξοι υπερέβησαν τους αισιόδοξους.

Η άνοδος του γιέν [JPY=X] στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών την εβδομάδα που πέρασε καθιστά χειρότερη την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει η ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ο οποίες ήδη παραπαίουν από την κατάρρευση των εξαγωγικών αγορών. Η μείωση των θέσεων εργασίας σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Sony και της Toyota Motor έφεραν την ύφεση στα νοικοκυριά και αύξησαν τον κίνδυνο της παρατεταμένης συρρίκνωσης.

Ο διοικητής της Bank of Japan, Masaaki Shirakawa, και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, θα συζητήσουν το αποτέλεσμα του Tankan κατά τη συνεδρίασή τους που λήγει στις 19 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 11 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσει αμετάβλητα στο 0,3% τα επιτόκια δανεισμού.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |