Friday, December 12, 2008

Τρ. Πειραιώς: Συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου

Τρ. Πειραιώς: Συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου



Για τις 23 Ιανουαρίου 2009 συγκαλεί η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου ύψους 370 εκ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση που θα καλύψει το Δημόσιο και θα γίνει με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Με αυτό τον τρόπο, η τράπεζα συμμετέχει στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε τη συμμετοχή και στα τρία σκέλη του σχεδίου, όπως θα κάνει το σύνολο των τραπεζών. Ηδη, η ATEbank έχει ορίσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 12 Ιανουαρίου στην οποία θα τεθεί προς έγκριση η αύξηση ύψους 700 εκ. ευρώ ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανάλογες ανακοινώσεις.

Για τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου με αύξηση προνομιούχων μετοχών έχουν συντμηθεί οι προθεσμίες για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης και επαναληπτικών συνελεύσεων στο ένα τρίτο των προθεσμιών που προβλέπει κανονικά ο νόμος.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η κατανομή γίνεται με βάση το μερίδιο αγοράς και τη συμβολή κάθε τράπεζας στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Το τρίτο κριτήριο είναι η κεφαλαιακή επάρκεια που ορίζεται από 8%-10% και, στην περίπτωση της παροχής ρευστότητας, η κατάστασή του από πλευράς ρευστότητας και το ενδεχόμενο να απειληθεί η κεφαλαιακή επάρκεια.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |