Friday, December 12, 2008

Στα 46 δολάρια το αργό- Στο 13,4% τα εβδομαδιαία κέρδη

Στα 46 δολάρια το αργό- Στο 13,4% τα εβδομαδιαία κέρδη

Την τελευταία ώρα περιόρισε τις απώλειες που σημείωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπους, ότι θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το σχέδιο διάσωσης TARP του τραπεζικού συστήματος, για να αποφύγουν την χρεοκοπία οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Σημειώνεται, ότι οι απώλειες του αργού έφτασαν ακόμα και το 12%, μετά την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ύψους 14 δις δολαρίων από τη Γερουσία, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι ότι η παρατεταμένη ύφεση θα πλήξει σημαντικά τη ζήτηση καυσίμων.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε 1,70 δολάρια στα 46,28 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό έκλεισε υψηλότερα κατά 13,4%.

Το συμβόλαιο του μπρεντ άμεσης παράδοσης υποχώρησε κατά 1,21 δολάρια ή2,6% στα 46,18 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι αυξάνεται ο αριθμός αναλυτών και οργανισμών που αναθεωρούν αρνητικά τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές και τη ζήτηση την επόμενη χρονιά.

Η Goldman Sachs, η οποία προ μηνών προειδοποιούσε για ενδεχόμενη εκτίναξη της τιμής του αργού στα 200 δολάρια το βαρέλι, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το 2009 και αναμένει πλέον μέση τιμή στα 45 δολάρια το βαρέλι καθώς φθίνει η ζήτηση, ενώ το βλέπει να υποχωρεί στα 30 δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο.

Επίσης, η International Energy Agency (ΙΕΑ) «βλέπει» για το 2008 μείωση της ζήτησης πετρελαίου για πρώτη φορά από το 1983, ενώ παράλληλα μειώνει τις εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά. Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να περιοριστεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα ή 0,2% για το 2008 σύμφωνα με το μηνιαίο report της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας. Η μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 3,3%, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στις ανεπτυγμένες χώρες, μέλη του ΟΟΣΑ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |