Friday, December 12, 2008

Κρατική στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Σουηδία

Κρατική στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Σουηδία


Την έγκριση των αξιωματούχων της Βουλής των Αντιπροσώπων εξασφάλισε το σχέδιο, ύψους 14 δισ. δολαρίων, για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών του Nτιτρόιτ -General Motors, Ford και Chrysler- κινδυνεύει όμως να «σκοντάψει» στις αντιρρήσεις μελών της Γερουσίας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η σουηδική κυβέρνηση ενέκρινε ανάλογο σχέδιο, ύψους 28 δισ. κορονών (2,65 δισ. ευρώ), για την οικονομική στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και κυρίως των Volvo και Saab, σε μια κίνηση που θα «ανακουφίσει» τους μητρικούς ομίλους, Ford και General Motors

Mε την επιρροή του προέδρου Μπους να φθίνει όσο πλησιάζει η ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ουσιαστικά κανείς δεν υπολογίζει τις προθέσεις του Λευκού Οίκου ενώ ορισμένοι από τους σημαντικότερους γερουσιαστές έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη διάσωση του τρίο του Ντιτρόιτ.

Για παράδειγμα, ο Τζον Ένσαϊν, μέλος του κόμματος των Ρεπουμπλικανών και γερουσιαστής της Νεβάδα, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο, παρά μόνο αφού γίνουν κάποιες βασικές αλλαγές. Έπειτα από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων, η κυβέρνηση Μπους και Δημοκρατικοί του Κογκρέσου κατέληξαν σε συμφωνία για το νομοσχέδιο διάσωσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ.

Και την ώρα που εγείρονται αμφιβολίες για την τελική έγκριση του σχεδίου στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Σουηδίας παρουσίασε πακέτο, ύψους 28 δισ. κορονών, για τη στήριξη της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας. Το σχέδιο μέτρων περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις, έκτακτα δάνεια και κεφάλαια που θα διατεθούν για έρευνα, με στόχο την ενίσχυση των εταιρειών του κλάδου.

Οι εταιρείες Volvo και Saab είχαν απευθύνει έκκληση στη σουηδική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μητρικές εταιρείες στις ΗΠΑ, Ford και General Motors


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |