Friday, December 12, 2008

ΗΠΑ: Πιθανή η χρήση των 700 δισ. για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

ΗΠΑ: Πιθανή η χρήση των 700 δισ. για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η kυβέρνηση Bush εξετάζει ενδεχόμενο χρήσης κεφαλαίων από το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου ύψους 700 δισ. δολαρίων TARP (Troubled Asset Relief Program) για τη διάσωση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Dana Perino. Απότομη κατάρρευση της βιομηχανίας αυτής, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις περαιτέρω αποδυνάμωσης και αποσταθεροποίησης για την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτραπεί κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση.

"Σε φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες θα ήταν προτιμότερο οι ίδιες οι αγορές να καθορίζουν την τελική τύχη των ιδιωτικών εταιρειών, αλλά εξαιτίας της εξασθενισμένης κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του προγράμματος TARP ", τόνισε χαρακτηριστικά.


Υπενθυμίζεται ότι χθες "ναυάγησε" το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Τα μέλη της Γερουσίας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ως προς τη χρηματοδότηση του κλάδου, γεγονός που δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, από την πλευρά του Κογκρέσου, μέχρι το τέλος του έτους.«Τρέμω να δω τι θα γίνει στη Wall Street», δήλωναν οι αναλυτές στον απόηχο της είδησης.

«Τελείωσε», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Harry Reid. Συμπλήρωσε ότι η εν λόγω απόφαση θα έχει επιπτώσεις για εκατομμύρια Αμερικανούς, όχι μόνο τους εργαζόμενους στις εν λόγω εταιρείες αλλά και σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα. «Θα είναι πολύ, πολύ άσχημα τα Χριστούγεννα για αρκετό κόσμο», πρόσθεσε.

Ενα μέρος των Ρεπουμπλικάνων είχε αντιτεθεί στη συμφωνία εδώ και μέρες και μάλιστα είχαν αποχωρήσει και από τις συζητήσεις. Συγκεκριμένα, ένας γερουσιαστής είχε απείλησει να παρακωλύσει τη διαδικασία για να καθυστερήσει την ψηφοφορία. Oι ενστάσεις τους επικεντρώνονται στο ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο το κόστος λειτουργίας τους, όμως το συνδικάτο των εργαζομέων (United Auto Workers) δεν συζητά το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών τους.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Tony Fratto ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπους θα αξιολογήσει τις επιλογές της μετά και την αποτυχία των συνομιλιών στη Γερουσία.

Η GM αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι που δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία στη Γερουσία, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και από τα δύο κόμματα. Θα εξετάσουμε τις επιλογές μας για την αναδιάρθρωση του ομίλου για να ανταπεξέλθουμε στην τρέχουσα κρίση»».

Μιλώντας στο Bloomberg, οι αναλυτές συγκρίνουν την απόρριψη του πακέτου στήριξης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες με την απόρριψη του πρώτου σχεδίου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι βουλευτές θα κληθούν τώρα να ψηφίσουν επί ενός νομοσχεδίου που υποστηρίζεται από τους Δημοκρατικούς και το οποίο υπεβλήθη κατόπιν συνεννόησης με τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο ο Reid εκτιμά ότι το εν λόγω σχέδιο δεν έχει περιθώρια να εγκριθεί.

REPORTER.GR

No comments:

Share |