Thursday, December 11, 2008

ΕΚΤ: Στο β' εξάμηνο του 2009 η ανάκαμψη

ΕΚΤ: Στο β' εξάμηνο του 2009 η ανάκαμψη

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την ίδια ώρα ο Juergen Stark, μέλος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι η τράπεζα είναι διστακτική στο να συνεχίσει να μειώνει επιθετικά τα επιτόκια.«H παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και η μειωμένη εγχώρια ζήτηση δεν θα υποχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα», αναφέρει στην μηνιαία έκθεσή της η ΕΚΤ η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα. Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η ανάκαμψη θα έρθει σταδιακά και θα υποστηριχτεί από την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και τη βελτίωση του κλίματος στο παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στη 10ετή ιστορία της, και έκοψε το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης στο 2,5% για να τονώσει την οικονομία μεσούσης της κρίσης.

Ο Stark δήλωσε χθες το βράδυ η προοπτική νέων μειώσεων «είναι πολύ περιορισμένη». Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν περιθώρια μόνο για μικρές μειώσεις». Παράλληλα, σημείωσε πως δεν είναι δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα κόψει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |