Thursday, December 11, 2008

Βρετανία: Επιταχύνεται η μείωση του ΑΕΠ στο τρίμηνο

Βρετανία: Επιταχύνεται η μείωση του ΑΕΠ στο τρίμηνο


Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1990 ενδεχομένως να συρρικνωθεί η οικονομία της Βρετανίας το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας (Niesr). Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό ινστιτούτο, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε τους τρεις μήνες μέχρι το Νοέμβριο κατά 1% και αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

«Τα στοιχεία καθιστούν σαφές ότι η μείωση του ΑΕΠ επιταχύνεται», αναφέρει το Niesr, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα τη βρετανική κυβέρνηση είναι η διαθεσιμότητα ρευστού στα τραπεζικά ιδρύματα. «Περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων μάλλον δεν θα φέρουν αποτελέσματα», σημειώνει το Niesr.

Ωστόσο ο Αλιστερ Ντάρλινγκ αναφέρει ότι η βρετανική οικονομία δεν κινδυνεύει από τον αποπληθωρισμό, ενώ την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέσεις ρευστότητας, καθώς το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών δεν κατάφερε να αποτρέψει τη διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας στην ύφεση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |