Thursday, December 11, 2008

Κίνα: Χαμηλότερος ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού

Κίνα: Χαμηλότερος ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού


Με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Κίνα, δίνοντας μεγαλύτερη άνεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει περισσότερο τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,4% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, μετά την άνοδό του 4% τον Οκτώβριο. Συνολικά 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν 3,3%.

Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ο CSI 300 Index των μετοχών υποχώρησε 0,2% στις 11:38 π.μ. εν μέσων ενδείξεων για επιδείνωση της οικονομικής συρρίκνωσης. Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 6,8541 έναντι του δολαρίου από 6,8550 πριν από την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό.

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν για πρώτη φορά σε επτά χρόνια τον Νοέμβριο, οι εισαγωγές μειώθηκαν και οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε τουλάχιστον δύο χρόνια, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η μείωση της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και η χαμηλότερη αύξηση του κόστους των τροφίμων επηρέασαν τον πληθωρισμό ο οποίος τον Φεβρουάριο αναρριχήθηκε 8,7% στα υψηλότερα επίπεδα 12 ετών.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 5,9% τον μήνα που πέρασε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη χαμηλότερη αύξηση σε περίπου δύο χρόνια. Οι τιμές των άλλων, εκτός των τροφίμων, προϊόντων αυξήθηκαν 0,6%, το λιγότερα σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Οι τιμές τηλεπικοινωνιών μειώθηκαν 19%, των χοιρινών 9,3% και των ενδυμάτων 2%.

Η οικονομία της Κίνας περιορίζεται καθώς η ύφεση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές και η αδύναμη αγορά ακινήτων υπονομεύει τις επενδύσεις, τις κατασκευές και την κατανάλωση.

Η οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε 9%, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε πέντε χρόνια. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει για το επόμενο έτος ανάπτυξη 7,5%, η οποία θα είναι η χαμηλότερη από το 1990.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |