Tuesday, September 2, 2008

Ιαπωνία: Εξαγορές ρεκόρ στο εξωτερικό

Ιαπωνία: Εξαγορές ρεκόρ στο εξωτερικό


Ρεκόρ εξαγορών στο εξωτερικό έχουν πραγματοποιήσει οι ιαπωνικές εταιρείες το τρέχον έτος, στο πλαίσιο προσπαθειών να ενισχύσουν το μερίδιό τους και σε άλλες αγορές και παράλληλα να αυξηθούν τα κέρδη τους.

Ωστόσο οι μετοχές των εταιρειών υποχωρούν, καθώς όλα δείχνουν ότι η διαχείριση των εξαγορών δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, οι Ιάπωνες πληρώνουν υπερβολικά υψηλό αντίτιμο για τις εταιρείες που εξαγοράζουν, προκειμένου να μην χάσουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν σε ορισμένες αγορές- κλειδιά, όπως για παράδειγμα της Κίνας. Ωστόσο φαίνεται πως οι επιλογές τους εν γένει είναι προσεκτικότερες, συγκριτικά με των προηγούμενων ετών.

Το συνολικό ποσό των εξαγορών ξένων εταιρειών έχει ανέλθει στα 43,3 δισ. δολάρια το τρέχον έτος, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 50% από το σύνολο του 2008, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του πρακτορείου Reuters. Οι αμερικανικές εταιρείες αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο των Ιαπώνων, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθεί η αγορά της Ινδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φαρμακευτικός και τεχνολογικός κλάδος της χώρας έχει προχωρήσει στις περισσότερες εξαγορές μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, στις αρχές του έτους η φαρμακευτική εταιρεία Daiichi Sankyo Co. εξαγόρασε έναντι 4,6 δισ. δολαρίων το πλειοψηφικό μερίδιο της ινδικής Ranbaxy Laboratories, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας και να διευρύνει παράλληλα την έρευνά της παγκοσμίως.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |