Wednesday, September 10, 2008

Από το 2009 η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Από το 2009 η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας


Θα συνεχιστεί, στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας πριν επιταχυνθεί σταδιακά εκ νέου το 2009, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζον Λίπσκι.

Σε ομιλία του στη Φραγκφούρτη, o Λίπσκι, ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός προβλέπει επιβράδυνση στο 3% του αναπτυξιακού ρυθμού της παγκόσμιας οικονομίας «στα τέλη του 2008« πριν ανακάμψει στο 4% «στα μέσα στο 2009», διευκρινίζοντας ότι οι ακριβείς εκτιμήσεις θα δημοσιοποιηθούν «τον επόμενο μήνα».

«Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως το 2009 θα πυροδοτηθεί από το τέλος των επιπτώσεων από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία ήταν σε ποσοστό πάνω από 50% φέτος, και από την στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ η οποία αναμένεται να αφήσει τα χειρότερα πίσω της», τόνισε ο Λίπσκι.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εκτιμά ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός της αμερικανικής οικονομίας θα εξασθενήσει, στο τέταρτο τρίμηνο φέτος, στο 1% σε ετήσια βάση για να ανακάμψει στο 1,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009 υπολογίζεται ότι θα ανακάμψει στο 1,5%.

Οι αναδυόμενες οικονομίες θα αναπτυχθούν με ρυθμό της τάξεως του 6% κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2008, συγκριτικά με το 8% του 2007. Ωστόσο το 2009 η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί εκ νέου στο 7%. Κατά την άποψή του, οι τιμές των πρώτων υλών «αναμένεται να παραμείνουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν» και θα «είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες, αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης».

Σχετικά με την εθνικοποίηση της Fannie Mae και Freddie Mac, ο Λίπσκι δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς στέγης, του τραπεζικού συστήματος και της ευρύτερης οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |