Thursday, June 19, 2008

Το επενδυτικό προφίλ των Κυπρίων

Το επενδυτικό προφίλ των Κυπρίων

Η αγορά ακινήτων παραμένει η πρώτη και σταθερή επιλογή των Κυπρίων καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που παρουσίασε σήμερα για δωδέκατη χρονιά η Διεύθυνση Εταιρικών Υποθέσεων της Marfin Laiki. Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε από τη RAI Consultants, το κυπριακό χρηματιστήριο και γενικότερα οι μετοχές αποτελούν επενδυτική επιλογή για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, σε αντίθεση με τα ακίνητα που αποτελούν την κυρίαρχη επιλογή των ερωτηθέντων. Αυτό ισχύει τόσο για τις πιθανές επενδύσεις τους στην Κύπρο, όσο και για τις όποιες επενδύσεις θα ήταν διατεθειμένοι να έκαναν στο εξωτερικό.

Ακίνητα

Τα 976 άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα κλήθηκαν να αναφέρουν τι θα έκαναν αν είχαν στη διάθεσή τους ένα σημαντικό ποσό για επένδυση. Το 44% είπε ότι θα αγόραζε γη, το 19% ότι θα το έδινε στα παιδιά τους, το 16% ότι θα το κατάθετε στην τράπεζα και το 11% ότι θα αγόραζε σπίτι ή διαμέρισμα.

Οι επενδυτικές επιλογές συνδέονται άμεσα με τις εκτιμήσεις τους για τη μελλοντική πορεία των τιμών των ακινήτων τα προσεχή πέντε χρόνια, αλλά και με την πεποίθηση που φαίνεται να είναι ευρέως διαδεδομένη ότι οι τιμές των ακινήτων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Δύο στους πέντε ερωτηθέντες (38%) δήλωσαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς, ποσοστό που μειώνεται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2006. Το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς, ποσοστό που βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα του 2006 (30%). Στα ίδια επίπεδα με το 2006 κυμαίνεται τόσο το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς (γύρω στο 15%), όσο και το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν στάσιμες (γύρω στο 6%).

Όσον αφορά τις πραγματικές τους προθέσεις, ένας στους πέντε ερωτηθέντες (21%) σκοπεύει να αγοράσει ακίνητο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ποσοστό που εμφανίζεται το ίδιο με εκείνο του 2006. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) δηλώνουν ότι σίγουρα δεν έχουν πρόθεση να αγοράσουν ακίνητα τα επόμενα πέντε χρόνια, ποσοστό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2006, ωστόσο έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2005. Το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτίθεται να αγοράσει οικόπεδο/γη, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47%. Αντίθετα, η αγορά μονοκατοικίας συγκεντρώνει το ψηλότερο ποσοστό και βρίσκεται σε πολύ ψηλότερα επίπεδα αναφοράς σε σχέση με το 2006 (44% από 31% αντίστοιχα). Η αγορά διαμερίσματος αναφέρθηκε από το 23% των ερωτηθέντων και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα αναφοράς με το 2006 (25%).

Μετοχές

Αν και οι μετοχές δεν είναι μέσα στις πρώτες πιθανές επιλογές των Κυπρίων επενδυτών, η κατοχή μετοχών είναι αρκετά διαδεδομένη, αφού ένας στους τρεις ερωτηθέντες απάντησε θετικά στην ερώτηση αν έχει μετοχές στο χρηματιστήριο, ενώ το υπόλοιπο 65% απάντησε αρνητικά. Μάλιστα, ένα 28% απάντησε, σε άλλη ερώτηση, ότι θα επένδυαν σε χρηματιστήρια του εξωτερικού δεδομένου ότι θα είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Σε ερώτηση για το αν έχουν επενδύσει στο χρηματιστήριο τον τελευταίο χρόνο, ένα σημαντικό 12% απάντησαν θετικά.

Επενδύσεις εξωτερικού

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης για τους τομείς όπου είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στο εξωτερικό κατά σειρά προτεραιότητας. Τα ακίνητα είναι πάλιν πρώτα στις επιλογές τους, ενώ οι μετοχές (μέσω αμοιβαίων) είναι από τις τελευταίες επιλογές. Το 62%, λοιπόν, θα αγόραζε γη στο εξωτερικό, το 44% σπίτι ή διαμέρισμα, το 10% θα έκανε κατάθεση σε ξένη τράπεζα, το 6% θα αγόραζε αμοιβαία κεφάλαια και μόλις το 3% χρεόγραφα.

Η έρευνα, που πραγματοποιείται από το 1996, καλύπτει θέματα συμμετοχής της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Κύπρου και βασικούς προβληματισμούς που αφορούν τους θεσμούς, τους νέους, την Εκκλησία και το περιβάλλον.

Ήταν παγκύπρια και κάλυψε δείγμα από το σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 18 - 75 χρονών που είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου. Η επιλογή του ατόμου από το κάθε νοικοκυριό, με το οποίο έγινε η συνέντευξη, ήταν τυχαία και επιτεύχθηκε με τη χρήση στατιστικού κλειδιού ειδικά σχεδιασμένου, έτσι που να δίδεται στο κάθε μέλος του νοικοκυριού ίση πιθανότητα να επιλεγεί στο δείγμα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |