Thursday, June 19, 2008

Πάνω από 3,5% η βουτιά του αργού σήμερα

Πάνω από 3,5% η βουτιά του αργού σήμερα

Με πτώση που ξεπερνά το 3,5% έκλεισε το αργό στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων, ύστερα από την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τις τιμές της βενζίνης και του diesel, ώστε να κάμψει την αυξημένη ζήτηση των παραγόντων της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας της, παραμονές μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων.Αναλυτικά, το αργό των συμβολαίων παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 131,80 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 4,88 δολαρίων. Σημειώνεται, ότι η τιμή κλεισίματος είναι και η κατώτατη τιμή που αγγιξε σήμερα ο μαύρος χρυσός, ενώ η ανώτατή του ήταν η τιμή ανοίγματος, δηλαδή τα 134 δολάρια. Κατά πόδας στην πτώση ακολούθησε και το brent, αφού μειώθηκε κατά 3,34% στα 130,98 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως του 17% στις τιμές της βενζίνης, 18% η αύξηση στην τιμή του diesel και 25% στα καύσιμα αεροσκαφών. Από πρώτη Ιουλίου, θα υπάρχουν αυξήσεις και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 4,7%.

Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αμετάβλητες.

«Τα νέα από την Κίνα εξέπληξαν τις αγορές», τόνισε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Paramount Options, κ. Ray Carbone.

Και αυτό γιατί οι αναλυτές περίμεναν η Κίνα να ακολουθήσει την αποψη άλλων χωρών ότι οι τιμές του αργού θα υποχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο κ. Fu Jing, επικεφαλής επί των θεμάτων πολιτικής και φορολογίας της Κίνας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του επεξεργάζεται και ένα νέο σχέδιο αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα των αυτοκινήτων και στη χρήση και εκμετάλλευση φυσικών πηγών ενέργειας, που να σχετίζεται και με την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.

Από την άλλη μεριά, επιτελής της Σαουδικής Αραβίας κατέθεσαν την πρόθεση τους να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από τον κ. Dan Flynn, αναλυτή της Alaron Trading, ως κίνηση ψυχολογικής υποστήριξης του μεγαλύτερου καταναλωτή της χώρας, των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση πετρελαίου μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 240 χιλ. βαρέλια, αφού διαμορφώθηκε στα 48,71 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ στις 10 Ιουνίου.

Τέλος υπενθυμίζεται και η στάση αναμονής που κρατούν οι επενδυτές ενόψει της συνάντησης των χωρών του ΟΠΕΚ το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία και της κατάστασης που επικρατεί στη Νιγηρία.

REPORTER.GR

No comments:

Share |