Thursday, June 19, 2008

Μια ανάσα πριν από τα χαμηλά τους οι τράπεζες

Μια ανάσα πριν από τα χαμηλά τους οι τράπεζες

Μία ανάσα πριν από τα χαμηλά τους βρίσκονται οι μετοχές του τραπεζικού, οι οποίες έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα των πωλητών. Ξένα funds ως επί το πλείστον, βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης της θέσης τους στις τραπεζικές μετοχές. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, δύο είναι οι λόγοι: Ο πρώτος συνδέεται με τις χαμηλές τιμές κτήσης που έχουν τις συγκεκριμένες μετοχές στα χαρτοφυλάκιά τους, που σημαίνει ότι ακόμα και τώρα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία βγάζουν σημαντικά κέρδη σε μία αγορά που χάνει πάνω από 40% από τα υψηλά των 5.300 και σχεδόν 30% από την αρχή του χρόνου.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ανάγκη ρευστότητας των ξένων, η οποία προφανώς θα διατεθεί τη δεδομένη στιγμή σε blue chips των ώριμων χρηματιστηρίων, καθώς θα είναι τα πρώτα που θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενο γύρισμα των αγορών.

Mόλις ένα ευρώ χωρίζει τη μετοχή της Εθνικής από τα χαμηλά 52 εβδομάδων. Με κλείσιμο χθες στα 31,10 ευρώ και πτώση 1,40% με 2,096 εκατ. τεμάχια, τα χαμηλά απαντώνται στα 30,10 ευρώ! Βεβαίως, χρηματιστές υποστηρίζουν ότι τα ξένα funds έχουν τιμές κτήσης για τη μετοχή ακόμα και κάτω από τα 30 ευρώ, κοντά στα 27!

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, η μετοχή της Eurobank έσπασε ενδοσυνεδριακά τα 16 ευρώ (χαμηλό στα 15,98), όπου και ενεργοποιήθηκαν αγοραστές, για να κλείσει τελικά στα 16,50 και σε θετικό πρόσημο. Μεγάλες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Alpha Bank, τα χαμηλά της οποίας απαντώνται στα 19 ευρώ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σημείωσε χαμηλό στα 19,20, για να κλείσει τελικά, στα 19,48 ευρώ.

Παρά τις ρευστοποιήσεις, καλύτερα κρατάει η μετοχή της Πειραιώς. Ούτε το χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν αρκετό για βρεθεί στα χαμηλά των 16,30 ευρώ. Ο τίτλος έκλεισε με απώλειες 0,84%, στα 18,80 ευρώ. Με βάση τα χαμηλά λοιπόν, των πλέον δεικτοβαρών μετοχών, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τα δύσκολα τεχνικά επίπεδα στα οποία ζει, κινείται και αναπνέι η "Σοφοκλέους" τους τελευταίους έξι μήνες...

REPORTER.GR

No comments:

Share |