Tuesday, June 17, 2008

Τρίτη μέρα απωλειών για το αργό

Τρίτη μέρα απωλειών για το αργό

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το αργό κλείνει με πτώση, εξαιτίας των επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης που περιορίζουν την κατανάλωση και των δηλώσεων της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή. Χθες το αργό έφτασε τα 140 δολάρια με αφορμή την εξασθένηση του δολαρίου και την είδηση για φωτιά σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Έτσι, από το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ των 139,89 δολαρίων το αργό υποχώρησε περισσότερο από 6 δολάρια.

Ύστερα από αρκετές αυξομειώσεις, το συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου για το αργό έκλεισε πτωτικά κατά 0,88% στα 133,42 δολάρια το βαρέλι ενώ η υψηλότερη τιμή ήταν στα 134,69 δολάρια και η χαμηλότερη στα 133,40 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες 0,44% και για το μπρεντ που έκλεισε στα 131,33 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ζήτηση πετρελαίου στον αμερικανικό κατασκευαστικό και βιομηχανικό κλάδο, ο οποίος καλύπτει το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης, έπεσε τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 200.000 βαρέλια στα 9,7 εκατ. βαρέλι μέσα στον επόμενο μήνα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ, η οποία και αντλεί το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως.

Σημαντική ήταν και η δήλωση του υπουργού οικονομικών του Κουβέιτ, κ. Mustafa Al- Shimali, ο οποίος θεωρεί ότι η τιμή που θα έπρεπε να διαπραγματεύεται το αργό είναι στα 100 δολάρια.

Χθες το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Ιουλίου άγγιξε τα 139,89 δολάρια το βαρέλι μετά και την είδηση ότι η πλατφόρμα άντλησης 150.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως της StatoilHydro,Oseberg, καθώς και η αντίστοιχη του φυσικού αερίου, που βρίσκεται στη νορβηγική ακτή, τέθηκαν εκτός λειτουργίας, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά. Από το εν λόγω πεδίο προκύπτει το 5% της συνολικής νορβηγικής παραγωγής

Τέλος, αύριο αναμένεται η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, θα αναφέρει μείωση των αποθεμάτων αργού.

REPORTER.GR

No comments:

Share |