Tuesday, June 17, 2008

Πάνω από 45% έχουν πουλήσει οι ξένοι σε ελληνικές μετοχές!

Πάνω από 45% έχουν πουλήσει οι ξένοι σε ελληνικές μετοχές!

Υπερβαίνουν το 45% οι ρευστοποιήσεις θέσεων που έχουν οι ξένοι σε ελληνικές μετοχές, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Κι αυτό φαίνεται ευδιάκριτα στο ταμπλό. Η ευκολία με την οποία κλυδωνίζεται η Coca Cola, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, οι τραπεζικές μετοχές συνηγορούν σε έναν λόγο και μόνο: Ότι το Χ.Α. δεν αποτελεί πλέον ελκυστική αγορά. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ακόμα και μετά από αυτές τις βουτιές του γενικού δείκτη ότι οι ξένοι οίκοι παραμένουν κερδισμένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο εξαιτίας των χαμηλών τιμών κτήσεων σε μετοχές», σχολιάζει ο έμπειρος χρηματιστής κ. Χρ. Δαβερώνας, πρόεδρος της Ατλας ΑΧΕΠΕΥ.
«Η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων της Coca Cola δεν ήταν τόσο αρνητική σε σημείο που να διαλύσουν τη μετοχή. Εγώ προσωοπικά», αναφέρει ο κ. Δαβερώνας, «ανησυχώ για τις τράπεζες. Για τις προοπτικές του κλάδου και τι θα σημάνει η αύξηση των επιτοκίων».

Το ίδιο ανήσυχος παραμένει και ο κ. Δ. Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank. «Όταν βλέπουμε την κορωνίδα των αμυντικών χαρτιών, όπως η Coca Cola, να υποχωρούν με τόση άνεση, προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι το Χ.Α. δεν αποτελεί πλέον ελκυστική αγορά».

Ο γενικός δείκτης, έπειτα από 23 μήνες έκλεισε κάτω από τις 3.700 μονάδες, στις 3.699, ενώ κινήθηκε ακόμα πιο κάτω, στις 3.650 μονάδες.

Το γύρισμα επιτεύχθηκε λόγω της αντίδρασης που βγήκε σε ορισμένα blue chips, ενώ, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι προέκυψαν ως αγοραστές ορισμένες φίλες δυνάμεις των τραπεζών.

Οι απώλειες για την αγορά ανήλθαν την Τρίτη σε 1,08%, με τις συναλλαγές στα 417,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,256 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, με σημαντικότερο τα 3 εκατ. τεμάχια που άλλαξαν χέρια στην Alapis, στο 1,91 ευρώ.

Οι ρευστοποιήσεις επικεντρώθηκαν στην Coca Cola, με τη μετοχή να υποχωρεί σε νέα χαμηλά, σε ποσοστό 8,73%, στα 19,44 ευρώ, διακινώντας 4,632 εκατ. τεμάχια.

Λόγω της ανακοίνωσης χαμηλότερων προβλέψεων για το 2008 από την Coca Cola, η Morgan Stanley προχώρησε σε μείωση της τιμής στόχου για την μετοχή της εταιρείας, στα 19 ευρώ από 25 ευρώ, με σύσταση «underweight». Στο ίδιο μήκος η UBS η οποία μείωσε την τιμή στόχο στα 26 ευρώ από 35 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση... «αγοράς».

Στα 24 ευρώ από 30 ευρώ προηγουμένως, μείωσε την τιμή-στόχο η Lehman Brothers, η οποία επίσης δεν αλλάζει την σύσταση της και την διατηρεί σε «equalweight».

Πτώση 7,41% σημειώθηκε στον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να κλείνει στα 22,74 ευρώ, διακινώντας 1,340 εκατ. τεμάχια. Η αποκοπή του μερίσματος ήταν η αφορμή για την τόσο έντονη πτώση, καθώς η Morgan Stanley υποβάθμισε την μετοχή σε «undeweight» από «equalweight».

Οι πιέσεις συνεχίστηκαν για μία ακόμα συνεδρίαση στη ΔΕΗ, με απώλειες 5,68%, στα 21,60 ευρώ και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια.

Η Citigroup διατηρεί την τιμή-στόχο των 29 ευρώ και την σύσταση «hold» για τη μετοχή της ΔΕΗ, προειδοποιώντας όμως πως εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην διάψευση των εικασιών του εγχώριου τύπου για πάγωμα των τιμολογίων, αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο χαστούκι στην επενδυτική εμπιστοσύνη και θα οδηγήσει την μετοχή σε κατάρρευση.

Αν δεν υπήρχαν τα προαναφερόμενα βαρίδια, ενδεχομένως να μιλάγαμε την Τρίτη για μία ανοδική αγορά. Αλλωστε, η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με άνοδο, 117, έναντι 98 που υποχώρησαν.

Τελευταία στιγμή, αγοραστές βγήκαν στην ΕΤΕ που έκλεισε σε θετικό πεδίο, στα 31,54 ευρώ, ενώ αγοραστές άλλαξαν την τάση στην Marfin Popular που ενισχύθηκε κατά 4,38%, στα 5,24 ευρώ, στην Κύπρου που έκλεισε με άνοδο 1,43%, στα 8,54 ευρώ και στην Πειραιώς που έκλεισε με άνοδο 2,49%, στα 18,96 ευρώ.

Αμετάβλητες έμειναν Alpha και Eurobank, στα 20 και 16,30 ευρώ αντίστοιχα.

Αντίδραση βγήκε στον Μυτιληναίο, Σιδενόρ, Motor Oil, Ελληνική Τεχνοδομική και Ιντραλότ, με την τελευταία να παίρνει το «πράσινο φως» για την λοταρία στο Οχάιο των ΗΠΑ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |